Ne hibázzunk a chia maggal!

A chia mag fogyasztása egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában történik. Manapság egyre többen gondolkodnak azon, miként iktathatnák be étrendjükbe még hatékonyabban ezt az élelmiszert. 

Apró, de erős: nem véletlenül népszerű a chia mag napjainkban. Kicsi, de rendkívül sok tápanyag rejtőzik benne – fehérjében, rostban, kalciumban, antioxidánsban gazdag, tartalmaz értékes Omega-3 zsírsavat. A chia mag fogyasztása során azonban követhetünk el hibákat – egy új tanulmány világított rá arra, hogy erre érdemes odafigyelni.

Az egyik beteg esettanulmányból kiderült, hogy az illető intenzív nyelési zavart tapasztalt és nyelési nehézséggel küzdött, miután egy evőkanálnyi chia magot a szájába vett és vízzel öblítette le. Az egyik oka annak, hogy a chia mag hozzájárul a fogyáshoz, éppen azon tulajdonsága, hogy képes a mérete kétszeresére növekedni víz hatására – így hosszabb időre telít.

Vagyis leküldeni szárazon egy evőkanálnyi magot, majd vizet inni rá nem éppen hasznos módszer. Sőt, kifejezetten kellemetlen! A chiának nincs ideje elérni a gyomrot, mielőtt növekedni kezd.

Ha beáztatjuk vízbe, mielőtt megesszük, sokkal biztonságosabb. A magokon kocsonyás bevonat képződik, melyről egyes étkezési szakértők úgy tartják, segít gyorsabban keresztülhaladni az emésztő rendszeren. Más bizonyítékok szerint őrölve érdemes a magokat fogyasztani – így az is lehetővé válik, hogy több ALA (az Omega-3 zsírsav növényi formája) kerüljön a szervezetünkbe.

fotó:pixabay.com

Kevés olyan tudományos kísérlet van azonban, mely egyértelműen bizonyítaná, hogy a chia mag fogyasztása során melyik módszer eredményezi a leghatékonyabb felszívódást. Ha valamilyen ételbe rakjuk, szervezetünk egészben – megfelelő mennyiségben persze –, áztatva és őrölve is könnyebben emészti a chia magot, valamint fejti ki jótékony hatását. Ha készen állunk arra, hogy ezt az értékes táplálékot étrendünkbe iktassuk, használjuk bátran az alábbi recepteket.

chia mag fogyasztása

  • Chia puding: a chia magok és a kókusztej Paleo-barát puding, mely reggelinek is tökéletes. Keverjük össze a hozzávalókat előző este, tegyük a hűtőbe, majd reggel fogyasszuk el élvezettel! Ilyen egyszerű.
  • Puffadás elleni ital: ha valaha is éreztük magunkat felfújódva, felpuffadva, tudjuk, milyen kellemetlen. Itt az ideje egy új reggeli szokásnak, a chia mag használatával. A magvakat vízzel keverve kell meginni – reggeli előtt, edzés előtt.
  • Fekete áfonyás chia muffin: az áfonyás muffin egészen újfajta köntösben, extra tápanyaggal kiegészülve! Tésztába kell sütni hozzá a chia magvakat és még az ízüket se fogjuk érezni.
  • Antioxidáns áfonyás smoothie: egy frissítő reggeli smoothie-ba is könnyedén belerakhatjuk a magokat. Ilyen formában egy C-vitaminban gazdag, több mint 10 gramm rosttal készült italt kapunk. Az antioxidáns-dús reggeli lehet a kedvenc receptünk!
  • Joghurtba kevert magok: egy gyors Omega-3 ital – mindössze azzal, hogy a joghurtunkba magvakat keverünk. Egy kávéskanálnyi mennyiség elég. Tegyünk bele a kedvenc gyümölcsünkből is darabokat. Tökéletes, tápláló és ízletes kombináció, akár reggelinek is!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php