Ártalmas a szotyizás?

Ha egyszer elkezdjük, lehetetlen abbahagyni. Vajon ezzel a rossz szokással valóban árthatunk az egészségünknek?

A szotyizás észrevétlenül keríti hatalmába az embert. Csak egy-két szemet veszünk ki a csomagból, majd azon kapjuk magunkat, hogy már szólni sem tudunk jutni, olyan gyorsan adagoljuk az újabb és újabb szemeket. Az apró magok majszolása azonban egyaránt lehet kedvező és ártalmas a szervezet számára, így ajánlott mértéket tartani a csemegézés közben.

A napraforgó magok pozitívumai

Áldásos tulajdonsága, hogy nyugtatólak hat az agyra, melynek oka, hogy a benne lévő triptofán megnöveli a szerotonin szintet az agyban. Emellett elősegíti a látás javítását, miközben energikusabbá teszi a szervezetet. Az apró napraforgó magok a bélműködésre is jó hatással vannak, hiszen velük kezelhető a székrekedés, de egyben vizelethajtó tulajdonsága is ismert.

Miért hasznos a szervezetnek?

A szotyi szemek bővelkednek magnéziumban és rézben, emellett remek fehérjeforrást jelentenek a szervezet számára. Egyaránt hasznos a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésénél, erősíti az immunrendszert, illetve a vizsgálatok szerint a szívbetegségek kialakulásának kockázata is mérséklődik a rendszeres szotyolázók között.

Fotó: 123rf

Jóból is megárt a sok?

A számos pozitívum ellenére nem szabad túlzásba esni a szotyi evésénél sem. Mivel egy csésze napraforgó mag átlagosan 800 kalóriát tartalmaz, így a fogyni vágyóknak és túlsúllyal küzdőknek nem ajánlott a szotyola. Mivel gyorsan avasodik, így nem érdemes nagy kiszerelésben vásárolni, csupán kisebb csomagokat bontani, és azokból is mértékkel fogyasztani, így nem lesznek kellemetlen mellékhatások a szotyizás után.

Előző cikkünkben bemutattuk a brokkoli, búza és a csicseriborsó csíra, fogyasztási lehetőségeit, valamint egészségre gyakorolt pozitív hatásait. A folytatásban a lencse, a mustár és a napraforgó csírával ismertetünk meg benneteket.

A csírák pozitív hatásai – Lencse csíra, mustár csíra, napraforgó csíra

Módjával az egészségért

A sózott szotyola néhány marék mag feltörése után kiszárítja az ajkainkat, miközben az ujjbegyek és fogak állapotának sem tesz jót. Mindezek ellenére, ha szeretjük és szívesen csemegézzük a napraforgó magokat, ne fosszuk meg magunkat ettől az örömtől. Többek között pozitív hatásai miatt sem, de mindig igyekezzünk mértéket tartani, hogy valóban csak előnyünk származzon a szotyizásból.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


8 hozzászólás

 1. ukotaf

  Pár éve szoktunk rá, most már nincs olyan nap, hogy ne szotyiznánk. Egy csomag átlagban elfogy.

 2. thorton

  Nézz rá orbánra… elhízott, kövér és mentális problémákra utaló rángásai is vannak… szotyizik… azt hiszem, egyértelmű az összefüggés

 3. senk alf

  a feri haverod mit zabálhat , hogy ilyen gyogyós lett ?

 4. Remeny zoltan

  A szotyinak egyetlen egy karos hatasa van,az a fogakra hat szotyizasnal a metszofogak zomancretege karosodik akar kitorhet belole egy darab.Ezert eszek hantolt formajut.

 5. Lenhardt László

  na igen ,nem mindegy ,hol,és kik társaságában végzed, ugyanis akár ezermilliárdos is lehetsz, rövid időn belül,minden megerőltetés nélkül!!

 6. Mester István

  A szotyis vityi is túlzásba vitte a szotyizást. Sokat szemezget a javakban, és a zsebét is mindig megtömi vele. Annyira rászokott a szemezgetésre, hogy megfeküdte a gyomrát! Csak rá kell nézni!

 7. Kisnémet

  ” egy csésze napraforgó mag átlagosan 800 kalóriát tartalmaz ” írja a cikk. Szerintem ez nem stimmel, ugyanis 800 000 kalóriát tartalmaz, vagyis 800 kilokalóriát. Nem mindegy, csupán ezerszerese.