Áfonyás-zöld diós gyümölcskenyér recept 2013-03-18 Diéta Megosztás: Tweet A zöld dió nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is. Hozzávalók: – 1 pohár natúr joghurt – 3 tojás – 11 joghurtos pohár cukor – 1 joghurtos pohár olaj – 2 citrom reszelt héja – 1 citrom kifacsart, átszűrt leve – 2 joghurtos pohár liszt – 5 dkg darált mák – 2 teáskanál sütőpor – 10 dkg aszalt áfonya, teában vagy rumban megáztatva, lecsöpögtetve, apróra vágva – 3-4 db zöld dió – Vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát kivajazunk, kilisztezünk. Robotgéppel a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet hozzáadjuk, simára keverjük. Ezután egy külön tálkában a lisztet, a darált mákot, az aszalt áfonyát, és a sütőport összeforgatjuk, végül a kis kockákra vágott zölddiót is beleszórjuk. A lisztes keveréket fakanállal a joghurtos masszába forgatjuk. A tészta ezzel készen van. A tésztát az előkészített püspökkenyér-formába töltjük, kb.50 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy beleragadjon. Ha a püspökkenyér megsült, amit érdemes „tűpróbával” is ellenőrizni, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük. Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Forrás: