A nyers étel a kiegyensúlyozott élet titka?

Mikor a vegán pizzáról mesélt nekem Gitta, ámulattal hallgattam ugyan, de kicsit mesésnek tűnt. Kíváncsiságom azonban nem hagyott nyugton, így egyre többet akartam tudni erről a számomra új és különös világról.

 

Lássuk hát Gitta tálalásában, mi is a nyersétel életmód?

Ez a szakterület a táplálkozás egyik ágazata, egy módja, amit lehet élő ételeknek, nyersételeknek vagy vegán-nyers ételeknek nevezni. Én a legjobban azt a kifejezést szeretem, hogy természetes. Azok a természetes ételek, amik sem hőkezelésnek, sem semmilyen fizikai, nem fizikai, vagy kémiai feldolgozásnak nem lettek alávetve.

Foto:123rf.com

A fizikai feldolgozás alatt a vágást, a turmixolást, reszelést értem, a kémiai alatt pedig a vegyi üzemekben történő teljes átalakítást, amivel elveszíti az anyag esszenciáját, a lényegét.

Amikor azt mondom, hogy növényi táplálkozás, akkor elsősorban arról beszélek, hogy a táplálékunk növényi eredetű és nem állati. A növényi eredetű táplálkozáson pedig természetes táplálkozást értek, ebbe például nem illik bele a margarin.

 

Ennek a táplálkozásnak a kiinduló pontja az egészségünk, s azért támogatom én ezt a fajta táplálkozást, mert szerintem ez a legegészségesebb.

 

S mit jelent az, hogy egészséges?

 

A szervezetünk erre van kitalálva. Több ezer, több tízezer évvel ezelőtt, mikor az embernek ez a fajta emésztőrendszere kialakult, akkor még nem volt se mikrohullámú sütő, sem mirelit túrógombóc, sem grillcsirke – azaz nem volt ez a mai fajta gasztronómiai kultúra vagy szokás a táplálkozásban. Most is azért eszik az ember, hogy ne legyen éhes, illetve fontos, hogy mit szeret, de szinte senkiben sem merül fel az, hogy a sejtjeinknek mire van szüksége, hogy az ételeinkben megvan-e minden tápanyag. Persze nemcsak a makro táplálékokról beszélek, amúgy általában ez jut mindenkinek először az eszébe, hogy a fehérje-zsír-szénhidrát meglegyen. Főleg a fehérjékért szoktak aggódni az emberek, ha meghallják a növényi táplálkozást. Ez is egy érdekes téma amúgy…

A vegán étkezés egyik legsokoldalúbb alapanyaga a gyümölcslap.

Készítsünk vegán gyümölcslapot!


 

Amúgy meg a mikro tápanyagok azok, amiket olyan nehéz megszámolni, felismerni, beazonosítani, pedig ott van minden növényben, az állati eredetűben már nem annyira, a feldogozottakban meg szinte egyáltalán. Tehát, ha valaki feldolgozott, de állati eredetű ételeket eszik, s meghallja, hogy én növényeket eszem feldolgozás nélkül, akkor rögtön el kezd aggódni, hogy abban megvan-e minden? Ilyenkor persze elmondom, hogy igen, az enyémben megvan minden, de az övében nincsen meg szinte semmi. Úgyhogy ez pont fordítva van, hogy azokért kellene aggódni, akik a rántott húst eszik sültkrumplival vagy főtt rizzsel, majonézzel.

 

Arra születtünk, s azért olyan az emésztőrendszerünk amilyen, hogy a táplálékot a lehető legfeldolgozatlanabbul, és legtermészetesebben vegyük magunkhoz. Jó, úgy 100-150 évvel ezelőtt már elindult az élelmiszeriparban ez a tartósítjuk- átalakítjuk hozzáállás. De hány generáció telt el azóta? Az emberi gének nem tudták ezt úgy követni, hogy ezt betegségek nélkül megúszhassuk.

 

És a húsevés?

Az én álláspontom onnan indul, hogy húst nem. Amúgy én azt mondom, hogy mindenki azt eszik, amit akar. Ha te eszel sok salátát meg zöldséget, és olyan nyers ételeket, amiket én tanítok, s nem bírod ki, hogy mellé egyél pl. roston átsült csirkemellet vagy májat, akkor egyed. Én ebbe nem szólok bele. Amit én hirdetek, hogy minél természetesebben, minél feldolgozatlanabbul együk a zöldségeket.
 

Foto:123rf.com

 

Hogy húst miért ne? Ha van egy táplálkozási irányzatod vagy egy diétád, ami hiányos valamiben, akkor azt tudod valahogyan pótolni. Olyanokat eszel, amiben olyan dolgok vannak, amikre nincsen szüksége vagy nem jó a szervezetednek, nem is igazán tudod megemészteni, feldolgozni, de már bevitted magadba, akkor azt már nem vagy képes onnan sehogy sem kivenni. Ez a mindenevő és a növényi táplálkozás közötti különbség.

 

Személyes tapasztalatom: amióta elhagytam a húst, azóta nem akadozik az emésztésem (20-25 éve történt már), amióta a tejet, tejtermékeket, tojást sem eszem, azóta megszűnt az allergiám. Ennek is már 10 éve.  Tehát nem véletlenül volt egy allergiaszezon, amikor nem jelentkeztek a tünetek, hanem ez már 10 éve nem jelentkezik.

 

Én látok összefüggést a kettő között. Ha az egészségünket tartjuk szem előtt, akkor azt mondom, hogy vegán, vegetáriánus vagy minél kevesebb állati eredetű, 5 % alatti termék bevitelét javaslom. Erről persze szólnak szakmai fórumok is, nem csak én mondom.

Foto:123rf.com

Amikor az egészségről beszélünk, az egy fura fogalom. Inkább úgy fogalmazom, hogy jól érzed magad, amikor fel tudsz pattanni egy székről anélkül, hogy elszédülnél, vagy fel tudsz szaladni a 3.-ra fulladozás nélkül, vagy este 9-kor jön egy ötlet, s annak még nekifogsz, s nem a TV-t bámulod félájultan. Szóval energikus és ötletteli vagy, jól érzed magadat, s nincsenek testi problémáid érzés szintjén sem. Na, az az egészség!

 

Hogyan juthatunk a nyersétel életmód részleteihez?

Az első lépés az ismeretek megszerzése. El kell kezdeni olvasni a témában, pl. miről szól a paleolit étrend, miről a vegán vagy a nyers vegán étrend. Van többféle táplálkozási irányzat, s meg kell találni azt, ami a legszimpatikusabb. Fel kell aztán építeni egy átállási ritmust: ki kell próbálni vacsorahelyeken ezeket az irányzatokat, workshopokon meg lehet tanulni, ki lehet otthon próbálni, meg kell találni az alapanyagok beszerzési helyeit, és beszélgetni kell olyan emberekkel, akik ezt követik.

 

Foto:123rf.com

 

Hogy kezdted el te?

Én 3-4 hónapig csináltam ezt a nyers kosztos dolgot, s ami miatt belefogtam, (néhány betegség gyógyszerszedéssel), kezdett rendbe jönni, elhagyhattam a tablettákat, visszafogytam a terhesség előtti súlyomra, s 10 évi meddőségi kezelés után, 8 lombik után (az első gyermekem az elsőből lett, a 2. a nyolcadikból), spontán terhes lettem 42 évesen. Tehát a hormonrendszeremet is rendbe tette, persze ez idő alatt a férjem is nyers kosztot evett – nyár volt, adta magát az őszibarack, a dinnye, a sárgarépa. Rengeteg zöldség és gyümölcslevet ittunk. Nagyszerű bizonyíték volt nekünk!

Foto:123rf.com

Szószólója lettél a témának?
 

Igen, blogot indítottam, hogy mindenkinek elmondhassam, hogy ne hagyja el magát. Mindenféle okosságokat írtam, de nem igazán nézték az emberek. Onnantól viszont, hogy lefotóztam az ételeimet, s azt tettem fel, megnőtt a nézettség! Senki nem kérdő jelezte meg, hogy finom-e.

 

Családod is ezt ette?

Míg kicsik voltak a gyerekeim, igen, mindent ettek nyersen. Aztán, ahogy közösségekbe kerültek, persze alkalmazkodtak a környezetükhöz. Ma már a lányom a saját döntése alapján vegán, a kisebbek is esznek rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, de mellette minden mást is. Az én feladatom ezzel annyi, hogy meghagyva a szabadságukat megmutassam a lehetőségeket, s tiszteletben tartsam a döntéseiket.

 

Az interjút készítette: Szabó Ági

Forrás: Csak a Nőknek