6 remek kávé alternatíva

Mankó a kávéfüggőségben szenvedőknek. Milyen italok, és hogyan tudják helyettesíteni a kávét?

A túlzott koffeinfogyasztás nem egészséges. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azonnal el kell dobnunk a kávéscsészét, csupán annyit, hogy érdemes odafigyelni, mikor, mennyi koffeint juttatunk a szervezetünkbe, s ráadásul az sem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk az értékes nedűt! Nézzük, milyen alternatívák léteznek, ha helyettesíteni szeretnénk a kávét!

Egy nagy bögre forró csoki

Le kell szögezni, hogy akik igazán szeretik a kávét, azok élvezettel isszák minden cseppjét. Igazi rituálé, tehát felhagyni ezzel a szenvedéllyel nem lehet egyik percről a másikra, viszont a téli fagyos hónapokban néha kiegészíthető az élmény egy nagy bögre forró csokoládé elszürcsölgetésével.

Foto:123rf.com

A kellemesen meleg kortyok nem csak a testet, de a lelket is simogatják. Vannak, akik a hagyományos ízekre esküsznek, de ahány hely, annyi változat, így még a kísérletező kedvüket is szabadjára engedheti mindenki erre az időszakra.

A természetes koffeinnek hosszabban tartó és egyenletesebb hatása van a gondolkodási folyamatra és a hangulatra, mint a mesterséges koffeinnek – állapították meg a New York állambeli Clarkson Egyetem kutatói.

A természetes koffein indítja be legjobban az agyat

A koffeinpótló zöld tea

Igazán kellemes alternatívát jelent a koffeinre éhezőknek egy csésze frissen főzött, gőzölgő zöld tea. Hasonlóan a forró csokihoz, ebben az esetben is bőven lehet szemezgetni a különböző ízesítések között, nagy különbség azonban, hogy ez az ital cseppet sem dúskál kalóriákban. Az esti órákban, a szervezet lecsendesítésére nyugodt szívvel szürcsölgethetjük a nekünk kedves ízvilágot, és közben a testünk sem kap sokkot a koffeinmegvonás miatt.

zöld tea

Foto:123rf.com

Gyermekláncfűgyökér-tea

Első hallásra talán meglepő kombináció, ám a pitypangot számos népi kultúra használja gyógynövényként. A növény egyes részei más-más pozitívumokkal bírnak a szervezetre. A gyökérből készült főzet főként a májműködést normalizálja, emellett kiváló vizelethajtó, és az emésztési problémák megszüntetésére ugyancsak használható. Ha nehezen bírjuk a szokatlan ízvilágot, kevés tejjel, vagy mézzel is ízesíthető.

Fotó:123rf.com

Koffeinmentes kávé

Ez az ital igencsak megosztja a kávézókat. Sokan úgy gondolják, hogy többet árt, mint használ. Vannak, akik ennek ellenére is fogyasztják, mivel ezzel igyekeznek becsapni a tudatukat, reménykedve, hogy a kávé jellegzetes ízét érezve könnyebben mondanak le az erős feketéről. Egy próbát talán megér, de ne feledjük, hogy léteznek más alternatívák is!

Édes pótlékok

Nem egy gyártó dobott már piacra koffeinpótló terméket cukorka vagy csokoládé formájában. Ha nehezen viseljük a kávé hiányát, nyugtassuk meg tomboló érzékeinket valamelyik helyettesítő aprósággal! A változatosság mellett sokaknak valóban segítenek az édes pótszerek, hogy ideig-óráig még nemet tudjanak mondani a kávéra és a koffeinre.

rooibos-tea

Foto:pixabay.com

Rooibos

A Dél-Afrikában őshonos cserjékről szüretelt részekből készül a koffeinmentes tea. A vörös ital a szervezet számára kedvező élettani hatással bír, mivel bővelkedik antioxidánsokban és ásványi anyagokban egyaránt. Élénkít, így a bátrak a reggeli kávé helyett is bevethetik.

Ez csupán néhány ízelítő ötlet volt. Már ebből a hat alternatívából is látszik, hogy a kávé pótolható. A gondot általában nem a lehetőségek hiánya jelenti, hanem az akaraterőé, mivel a kávézás – amellett, hogy okoz bizonyos fajta függőséget – életformát is jelent.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu