A kalcium segít a fogyásban

A kalciumbevitel növelése fokozza a fogyást, állítja egy új tanulmány – de csak azoknál, akik kalciumszegény étrenden élnek.

Angelo Tremblay és csapata a Laval Egyetem orvosi karán egy 15 hetes fogyókúra során tették meg felfedezésüket. A résztvevők átlagosan kevesebb, mint 600 mg kalciumot fogyasztottak naponta, holott a napi ajánlott bevitel 1000 mg. Az alacsony kalóriatartalmú étrend mellé egyik csoportjuk 1200 mg kalciumpótlást kapott tabletta formájában, a másik csoportjuk pedig placebót. A kalciumkiegészítést szedő nők csaknem 6 kg-ot fogytak a program végére, míg a kontrollcsoport tagjai csupán 1 kg-ot.

“Azt feltételezzük, hogy az agy érzékeli a kalciumhiányt és azzal akar kompenzálni, hogy ösztönzi a táplálékfelvételt, ami nyilvánvalóan ellenkezik az összes fogyókúrás program elveivel.” – mondta Angelo Tremblay, a Kanadai Környezeti és Energiaegyensúlyi Kutatóintézet tulajdonosa. “Az elegendő kalciumbevitel úgy tűnik, hogy csökkenti az evés utáni vágyat.” – tette hozzá.

1811

Az elegendő kalciumfogyasztás ezért a fogyasztóprogramok sikerében fontos szerepet játszik. A kutató szerint a klinikájukat felkereső elhízott nők fele nem vesz magához elég kálciumot. Tremblay professzor és csapata már évek óta tanulmányozza a kalcium és az elhízás kapcsolatát. Első eredményeik 2003-ban jelentek meg, és felfedték, hogy a kevés kálciumot fogyasztó nők szervezetében több a zsír, vastagabb a derekuk, magasabb a rossz koleszterin-szintjük.

Második tanulmányuk kimutatta, hogy a hatéves időszak alatt minél inkább csökkentette valaki a tejtermékek fogyasztását, annál jobban meghíztak és annál vastagabb lett a derekuk. 2007-ben Angelo Tremblay és csapata kimondta a kalciumfogyasztás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatát a diétázók körében.

Forrás: