Reumagyógyszer cukorbajra?

Egyes reumás és pikkelysömörös gyógyszerek csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát.

Néhány autoimmun betegségben használt gyulladáscsökkentő szer csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állítják a Brigham and Women Kórház (Boston) munkatársai. Az olyan reumaelleni szerek, mint a tumor nekrózis faktor (TNF) gátlószere, valamint a hidroxiklorokin nevű antimaláriás szer 38-46 százalékkal csökkentik a cukorbetegség kockázatát. Dr. Daniel Solomon és munkatársai csak megfigyelték a jelenséget, azonban nem vontak le ok-okozati összefüggést.

A Journal of the American Medical Association júniusi számában bemutatott tanulmány egy amerikai és egy kanadai nagy biztosítócég egészségügyi adatbázisát használta.

diabetesz7

A vizsgálat azokra terjedt ki, akiket korábban reumás ízületi gyulladással, illetve pikkelysömörrel kezeltek, azonban az elemzésből azokat kizárták, akiknek a diagnózis felállításakor már ismert cukorbetegség is jelen volt. Megállapították, hogy a szóban forgó betegek esetén mintegy 10 százalékkal magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem érintett populáció tagjainak.

A betegeket különböző immunrendszert befolyásoló szerekkel kezelték, és megállapították, hogy 12 év alatt az ezer főre jutó cukorbetegek aránya a TNF-gátlókat szedő csoportban a 19,7, a hidrokinolont szedőknél 22,2 volt, míg azoknál, akik a metotrexátot más reumás szerekkel kiegészítve szedték 50,2 volt az arány. Az eredmények statisztikai súlyozását követően kijött, hogy a cukorbetegség szempontjából igazán hatásosnak a TNF-gátlók, és a hidrokinolon bizonyult. A jelenség háttere nem ismert, azonban érdemes megjegyezni, hogy a gyulladáscsökkentés mérsékli a cukorbetegség jövőbeni kockázatát. Mindazonáltal a szakértők a gyógyszerek nem elhanyagolható mellékhatásaira hívják fel a figyelmet, ráadásul az szerek ára sem elhanyagolható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.