IR étrend – Mit lehet enni, mit nem?

Az IR/cukorbeteg diéta kapcsán számtalan szabály van, melyeket fontos betartani az állapot javulása érdekében. Azonban vannak olyan ételek, italok, melyekről nehéz eldönteni, hogy lehet-e vagy sem fogyasztani.

Tej

A tej laktóz – azaz tejcukor- tartalma miatt gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, és mindenképp számolni kell a CH tartalmával. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy teljes egészében le kell mondanunk a tejről, ám fontos figyelembe venni a napszakot (reggel/este rosszabb az inzulin érzékenység). Azokban az időkben, amikor megengedett némi gyors felszívódású szénhidrát, akkor megfelelő mennyiségben fogyasztható. Ha valaki esetleg a napszaki és a mennyiségi korlát miatt a növényi italokat választaná alternatívaként, akkor fontos, hogy a többi tejtermék fogyasztására viszont fokozott figyelmet fordítson a bennük lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok miatt!

Foto:123rf.com

Tea, kávé

Kevés olyan dolog van, mely annyira megosztaná még a szakembereket is, mint a koffeinben bővelkedő kávé és tea. Vannak, akik szerint ártalmas és inkább koffeinmentes változatban fogyasszuk őket, ám vannak, akik szerint kifejezetten jót tesznek. A WHO ajánlása szerint napi 0,5-3 csésze jó minőségű kávé/tea az egészséges étkezés része lehet, így ennyit nyugodt szívvel fogyaszthat.

Zabpehely

A zabpehely elvileg lassan felszívódó szénhidrát, így az IR-esek bártan fogyaszthatják, ráadásul magas rosttartalma miatt sokáig teltségérzetet is biztosít. Viszont érdekesség, hogy vannak, akik rosszabbul reagálnak rá, és jobban megdobja a vércukorszintjüket. Amikor zabpelyhet vásárol, ügyeljen arra, hogy minél nagyobb szemű legyen, minél kevésbé legyen feldolgozva! Hogy Önre miként hat a zabpehely, csakis vércukorméréssel tudja leellenőrizni. Ha jobban megemelkedik, reggelire ne fogyassza, inkább tízóraira!

Gyümölcsök

Mindenhonnan hallani, hogy az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a gyümölcs fogyasztás. Igen ám, viszont telis-tele vannak fruktózzal, azaz gyümölcscukorral, mely gyorsan felszívódó szénhidrát. Igaz, vannak, melyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák (pl. banán, ananász), ám általánosságban elmondható, hogy mindnek magas a glikémiás indexe. Persze nem kell kiiktatni a gyümölcsöket az étrendből, hiszen fontos vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkednek, ám fontos, hogy ne akkor fogyassza őket, amikor rosszabb a szervezet inzulin érzékenysége (a legjobb, ha tízóraira, uzsonnára fogyasztja).

Fotó: 123rf.com

Olajos magvak

Szintén fejtörést szokott okozni az, hogy vajon olajos magvakat lehet-e vagy sem fogyasztani IR/cukorbeteg diéta esetén. A dietetikusok két csoportra szokták osztani: vannak a számolós és a nem számolós magvak (ez utóbbihoz tartozik pl. a mandula és a pisztácia is, míg a számolóshoz a mogyoró, kesudió). Mivel magas zsírtartalommal bírnak, így, ha az illető súlyfelesleggel rendelkezik, csupán egy marékkal fogyasszon belőlük” – tanácsolja Drégely Anikó, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Joghurt, kefír, túró

A tejtermékek igazán egészségesek, így semmiképp sem szabad róluk lemondani, még IR diéta esetén sem! A cukormentes joghurtok, kefírek bátran az asztalra kerülhetnek, ám mivel gyors felszívódásúak, ezért inkább tízóraira, uzsonnára fogyassza őket!  Ellenben a túró lassú felszívódású lévén bármikor az asztalra kerülhet, ám arra figyeljen, hogy 100 gramm felett már számolni kell a CH tartalmával!

Olvasd el ezt is!

Fontos Tudni! – Az inzulinrezisztencia gyakori társbetegségei

Forrás: Napidoktor.hu