Így reggelizzen cukorbetegként

A cukorbetegség – legyen az bármely típus- szigorú étrendet igényel. Mivel nem mindegy, hogy a beteg mit, mikor és mivel eszik, ezért sokszor komoly fejtörést okoz egy olyan diéta kialakítása, mely finom, változatos és nem mellesleg kordában tartja a vércukorszintet. Csikai Claudiát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, vajon milyen egy jó diabetes-barát reggeli.

Változó napszaki inzulin érzékenység

A nap folyamán az emberek inzulin érzékenysége változik- ezt igen fontos figyelembe venni az étrend kialakításánál, pontosabban, hogy mikor milyen felszívódású ételeket fogyasztunk. Reggel az inzulin érzékenység igen rossz, így kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Ezt követően az inzulin érzékenység fokozódik, és a déli-délutáni órákban a legjobb. Ezért ekkor már megengedhetőek a gyorsan felszívódó szénhidrátok is (természetesen a kcal, zsír és ch mennyiséggel számolva). Késő délután, este ismét romlik, így ekkor újra csakis a lassú felszívódású ételekhez nyúljunk!

Fotó: 123rf.com

Reggelizzen, mint egy király-vagy mégsem?

Azt mondják, a reggeli a legfontosabb étkezés, hiszen, ha ezzel indítjuk a napot, felébreszti az anyagcserét és kihat a nap többi étkezésére is. Amennyiben jól választjuk meg a reggelinket, úgy sokkal kisebb eséllyel nyúlunk napközben nassolnivalókhoz, valamint kevesebbet is fogyasztunk a többi étkezéseknél, később is éhezünk meg.

Cukorbetegség esetén azonban ügyelni kell, mit is eszünk reggelire: mivel csakis lassú felszívódású ételeket lehet ekkor fogyasztani, ezért a legjobb, ha valamilyen teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset veszünk magunkhoz fehérjével. A tejet magas laktóztartalma miatt ekkor kerüljük- ha nagyon nem tudunk meglenni nélküle- pl. kávéhoz-, abban az esetben választhatunk valamilyen alternatív tejet. Ekkor viszont ügyeljünk arra, hogy az cukormentes (sajnos gyakran nem az) és lehetőleg alacsony zsírtartalmú legyen.  Ha mindenképp valamilyen tejterméket szeretne, olykor kis cukormentes joghurtot vagy kefírt elfogyaszthat.

Fontos, hogy ne felejtse el számolni a szénhidrátokat (reggelire általában 30g CH-tal kell számolni). Ez természetesen személyenként változhat, hiszen, hogy kinek mennyi szénhidrát engedélyezett, azt befolyásolja az illető BMI-je, vércukor értéke is- mondja Csikai Claudia, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Mik a legideálisabb alapanyagok reggelire diabetes esetén?

·       Teljes kiőrlésű kenyér

·       Zöldségek

·       Jó minőségű felvágottak (érdemes vigyázni az adalékanyagokkal, sóval, szójával)

·       Kefír, joghurt

·       Zabpehely (vannak, akik érzékenyebben reagálnak rá, így ki kell tapasztalni)

·       Tojás

·       Sajt

 
RECEPTEK

Fotó: 123rf.com

Avokádókrém (4 adag)

 Hozzávalók

·       2 db avokádó

·       1 db kicsi lilahagyma

·       1 db paradicsom

·       2 ek citromlé

·       koriander

·       fokhagyma

·       só, bors

·       1 db főtt tojás

·       60 g teljes kiőrlésű kenyér

·       80 g jégsaláta

Elkészítés

Vágjuk félbe az avokádókat, majd egy kanállal távolítsuk el a magokat és a héjat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, ízesítsük. Főtt tojást helyezünk a tetejére, kenyérrel és jégsalátával tálaljuk.

 

Melegszendvics

 Hozzávalók

·       óvári sajt reszelve – 30 g

·       csirkemell sonka – 3 szelet

·       vaj – vékonyan kenve

·       rozskenyér – 60 g

·       zöldpaprika – 150 g

 

Elkészítés

A szokásos módon készítsük el a melegszendvicset: a kenyeret kenjük meg vékonyan vajjal, tegyük rá a sonkaszeleteket, majd erre jöhet a reszelt sajt. Sütőben sütőpapíron sütve kb. 10-15 perc alatt tekinthető késznek, mikor már a sajt aranybarnára sült. Mellé jól megy a nyers zöldpaprika ízlésesen tálalva.

 

6 reggeli rituálé az anyagcsere felpörgetésére!

Forrás: Cukorbeteg Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.