Állapítsd meg a pocakméretedből a diabéteszt

A has körfogatából jobban ki lehet következtetni a cukorbetegség esélyét a normál és alacsony súlyú embereknél (BMI <25).

Jelenleg a cukorbetegség kockázatát a testtömeg-indexből állapítják meg. Az irányelvek azt javasolják, hogy csak akkor ajánlott megmérni a has körfogatát, ha a testtömeg-index (BMI) meghaladja a 25 pontot. Azonban vannak, akiknek a BMI-je kevesebb, mint 25 pont, de a nagy haskörfogat miatt ugyanakkora a diabétesz kialakulásának esélye, mint a túlsúlyos (BMI 25 és 30 között), azonban kisebb haskörfogatú férfiaknál és nőknél. Erre a következtetésre Silke Feller, a német Táplálkozási Kutatási Intézet munkatársa és kollégái jutottak.

A kifejezetten sovány ember teste is rengeteg zsírt tartalmazhat, azonban ezek a szervek között helyezkednek el. Ezek a zsigeri zsírszövetek vannak jelentősebb hatással a cukorbetegség kialakulására. A zsigeri zsír mennyiségét pontosabban meg lehet ítélni a haskörfogat alapján vékonyabb embereknél. Azonban túlsúlyos embereknél a derék körfogatát nagy arányban bőr alatti zsírréteg adja ki.

Forrás: