Cukorbetegség ellen jobb a barna, mint a fehér?

Új kutatások szerint ha a fehér rizst barna rizzsel vagy más, teljes kiőrlésű maggal helyettesítjük, sokkal valószínűbb, hogy elkerüljük a cukorbetegséget.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy ha heti ötször vagy még többször fogyasztunk fehér rizst, akkor 17 százalékkal nagyobb eséllyel diagnosztizálhatják nálunk a 2-es típusú diabéteszt.

Foto:123rf.com

Az Archives of Internal Medicine cikke szerint ha a fehér változatot barna rizzsel cseréljük ki, 16 százalékkal csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Az elmúlt évtizedben hihetetlen mértékben megnőtt a rizsfogyasztás, ami azonban sajnálatos, hogy az ételek mellé felszolgált rizs 70 százaléka fehér- mondta dr. Qi Sun.Sun szerint a barna rizs azért ad valamennyi védettséget, mert a teljesen lecsupaszított fehér rizzsel ellentétben amelyből az őrlés során szinte minden tápanyag és vitamin eltűnik – ez még tartalmaz bizonyos mennyiségű tápanyagot és rostot.

Foto:123rf.com

A fehér rizs legnagyobb része már csak fehérje és keményítő. Így ebből a gabonaféléből csakis olyan szénhidrátokat von ki a szervezet, amelyek könnyen emészthetőek. Ennek köszönhetően pedig a vércukorszint hirtelen megugrik, az ingadozás pedig egy idő után a cukorbetegség kialakulását eredményezheti.

Tudtad, hogy a rizskorpa csökkentheti a bélrák kockázatát?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.