Alattomos gyilkos – Így rombol a cukorbetegség

A cukorbetegség csendes gyilkos, hiszen panaszok híján sokszor a betegek nem is tudnak az állapotukról, csak amikor az már szövődményeket okozott. Sajnos igen gyakori, amikor a tartósan magas vércukorszint által generált problémák már visszafordíthatatlan károsodásokat okoztak a szervezetben, így igen fontos azok prevenciója.

A diabétesz az állapot az egész életre hatással van, kezelése teljes életmódváltást kíván, így sokan megrémülnek a diagnózis hallatán. Pedig megfelelő, személyre szabott terápiával a betegség eredményesen kordában tartható és elkerülhetőek a magas vércukorszint okozta további égészségkárosodások.

Így rombol a cukorbetegség

A cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, mely az egész szervezetre komoly hatást gyakorol. Ekkor a sejtek éheznek, hiszen megfelelő mennyiségű inzulin hiányában – vagy mert a sejtek rezisztensé válnak rá- a glükóz nem képes a sejtekbe épülni. Így nincs meg a kellő üzemanyag, mely fontos lenne a szervezet normál működéséhez. A vérben keringő nagy mennyiségű cukor miatt bekövetkező metabolikus változások nagyban roncsolják a kis és a nagy ereket, a magas vércukorszint negatív hatással van az idegekre és lényegében az összes szervünkre. Érelmeszesedés, magas vérnyomás alakul ki, megnő a stroke és a szívinfarktus esélye, könnyebben lép fel mélyvénás trombózis és egyéb életveszélyes állapotok rizikója is megnő a fellépő szövődmények miatt.

Ezek a szövődmények veszélyeztetik a leginkább a cukorbetegeket

A cukorbetegség negatív hatásai több szervet is érintenek, így szövődményei is igen szerteágazók lehetnek: lehetnek neurológiai, nefrológiai, szemészeti, kardiológiai, angiológiai természetűek is.

A cukorbetegség világnapja alkalmából készült friss hazai felmérés szerint a legtöbb cukorbeteg látásproblémával küzd, a második helyen pedig a szívpanaszok állnak. Ezeken kívül szövődményként jelölték még meg a sebes lábat és a fekélyt is.

Mindezeken túl fontos megemlíteni a vesekárosodást is, mint lehetséges szövődményt, hiszen ez is igen sok cukorbeteget érint. Sajnos a tartósan magas vércukorszint olyannyira károsítja a veséket (közvetlenül és közvetetten is), hogy a dialízisre szorulók nagy része diabétesszel küzd”- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Diabétesz okozta szövődmények (N=70)

Látászavar

50%

Szívprobléma

33%

Sebes láb

14%

Fekély

6%

Általánosságban jól informáltak a cukorbetegek, bár vannak hiányosságok

Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegségben érintettek sok ismerettel rendelkeznek a betegségüket és a lehetséges szövődményeiket illetően. Jól tudják például, hogy a sebgyógyulás náluk lassabb, és hogy egy apró sérülésből is komoly problémák származhatnak. Azzal is tisztában vannak, hogy a sebgyógyulás gyorsasága a megfelelő sebkezelésen és az optimális vércukorszint fenntartásán múlik főleg. Ám viszonylag nagy bizonytalanság és ismerethiány látható a fekélyek kialakulással és a megelőzéssel kapcsolatban (például, hogy megfelelő bőrápolással és lábhigiéniával megelőzhető).

Hogy el lehessen kerülni a szövődményeket, az első és legfontosabb, hogy az érintettek tudjanak az állapotukról- sajnos (főleg a 2-es típus esetén) jelentős tünetek hiányában gyakran a betegek nincsenek is tisztában a diabéteszükkel, így a kezelés is elmarad/várat magára. Éppen ezért fontos a veszélyeztetett csoportba tartozók rendszeres szűrése, hogy mihamarabb fény derülhessen a magas vércukorszintre és megkezdődhessen a személyre szabott terápia.

Olvasd el ezt is!

Diabétesz – Vigyázz, veseelégtelenség lehet belőle!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.