A férfiakkal nem foglalkozunk, pedig ez a betegség súlyosan érinti őket is

Az IR, vagyis az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség sajnos meglepően gyakori problémák, és messze nem csak a hölgyek körében.

A férfiak esetében azonban sokszor csak a már létrejött cukorbetegséggel foglalkoznak az emberek, az IR jelenléte valahogy elsikkad. Ez azonban komoly gond, hiszen a szív és érrendszeri hatások mellett a merevedéssel és a családalapítási képességgel is baj lehet miatta!

IR és érrendszer

Az IR esetében egy a cukorbetegséget megelőző állapotról van szó, mely azonban nem veszélytelen, sőt. Kialakulásának oka pedig a legtöbb esetben a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

A szervezetbe bevitt cukor a sejtek energiaforrása, vagyis szükséges anyag, ahhoz azonban, hogy a sejtek hasznosítani legyenek képesek egy hormonra, az inzulinra van szükség. Ennek jelenlétében képes a glukóz a sejtekbe bejutni. Ha tartósan magas a glükózszint, akkor bizony a hasnyálmirigy megfelelő sejtjeinek inzulintermelése is megnő.

A tartósan magas inzulinszint pedig rontja a sejtek érzékenységét erre az anyagra. Egyszerűbben: ha az IR jelen van, akkor egységnyi cukor felvételéhez már egyre magasabb mennyiségben van szükség inzulinra. Az állandó felfokozott termelés pedig kimeríti a hasnyálmirigy speciális sejtjeit, melyek az inzulint állítják elő, ennek következtében a termelés lecsökken, vagy akár teljesen le is áll – és máris kettes típusú cukorbetegségről beszélhetünk.

“De hogyan kerül a képbe a merevedés és a termékenység? Előbbi az érrendszer károsítása révén. A vérben keringő glükóz ugyanis reakcióba lép a környezetében lévő zsírokkal és fehérjékkel – az érfal anyagaival is. Ezen keresztül sajnos roncsolja az erek endothel, vagyis belső részét, folyamatosan rontva azok rugalmasságát. Nem utolsó sorban a megváltozott anyagcsere pedig a vérben azoknak az anyagoknak a felhalmozódását eredményezi, melyek az érelmeszesedést is kiváltják. Ezek a folyamatok a hímvessző ereire is hatással vannak, akárcsak bármelyik másik érre a testben – ilyen formán pedig már az IR egyes állapotaiban is képesek merevedési zavarokat kiváltani” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

Ezen felül sajnos a cukorbetegség, valamint az IR a spermiumtermelésre is rányomja bélyegét, jelentősen rontva azt, ami nem jó hír, tekintve, hogy az utóbbi néhány évtizedben a férfiak átlagos spermiumszáma így is több, mint 50%-kal esett vissza.

Megelőzés

Az IR kezelése jellemzően életmódváltással történik, a cukorbetegség azonban már egy egészen más lapra tartozik. Mindkét kór esetében ki kell emelni, hogy a megelőzés elsődleges fontosságú. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás. A termékenységhez és a megfelelő merevedéshez is szükséges a tápanyagellátottság – ezt azonban legjobb szándékunk ellenére sem lehet sokszor biztosítani kizárólag étkezéssel.

A tápanyagpótlás jó alternatívája lehet a férfivitamin, de csak akkor, ha az megfelkelően hasznosul. Ehhez mindenképpen szerves kötésű anyagokat (-citrátok és -glükonátok) tartalmazó készítményt keressünk (pl: cink-citrát, réz-glükonát), valamint ügyeljünk arra, hogy a vitamin komplex legyen, azaz lehetőleg sok ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmazzon. Előbbi, vagyis a szerves kötések akár 80%-kal is javítják a hasznosulást, melyen a komplexitás az egyes anyagok mások felszívódását elősegítő tulajdonságai révén még tovább javítanak.

Azonban a mozgás semmilyen kimagasló tulajdonságú férfivitaminnal nem váltható ki, hiszen jótékony hatásai nem csak az egészségre, de a termékenységre is megvannak, tudományosan bizonyított formában!

Olvasd el ezt is!

Sörhasat és merevedési zavarokat is okozhat a férfiaknál az IR

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.