Sörhasat és merevedési zavarokat is okozhat a férfiaknál az IR

Az IR nagyon gyakran a nők kapcsán kerül szóba, mint a menstruációs zavarok, túlsúly és meddőség mögöttes oka.

Viszont az állapot nem csak a gyengébbik nem képviselőit, hanem a férfiakat is sújthatja- ennek ellenére a rájuk jellemző panaszokkal sokszor nem foglalkoznak. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia specialistája ezeket ismerteti.

sörhas

Foto:pixabay.com

Az férfiakat is érintheti

Az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is emlegetik, mégis sokan inkább a túlsúllyal, vérzészavarokkal, teherbeesési nehézségekkel párosítják. Már sok cikk született arról, hogy miként okozhat gondokat a női nemi működésben az állapot, ám a férfiakra gyakorolt negatív hatásokról már kevesebb szó esik. Pedig az IR náluk is ugyanúgy kialakulhat a genetikai hajlam és a nem megfelelő életmód következtében. Lássuk, náluk milyen panaszokat produkálhat esetükben.

Sörhas

Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is sok esetben megfigyelhető az elhízás- az erősebb nem képviselőinél legtöbbször az ún. sörhas. Ennek oka, hogy az inzulinnak van egy olyan tulajdonsága, hogy elősegíti a zsírréteg felépülését és gátolja annak lebontását. Érdemes azonban tudni, hogy ha már eleve sörhasat “növesztett” az érintett, az is emeli az IR kialakulásának esélyét.

sorhas

Foto:pixabay.com

Meddőség

Az IR nem csak a női, de a férfi termékenységre is komoly befolyást gyakorol. Ez utóbbi esetben az állapot ugyanis rontja a herék működését, zavart szenved az LH termelés, csökken a tesztoszteron szint, a spermiumok kevésbé lesznek mozgékonyak, rontja azok minőségét és számát is. Éppen ezért férfi meddőség esetén érdemes IR irányába is vizsgálatokat végeztetni.

Merevedési zavarok

Egy bizonyos kor felett bár elő-előfordulhatnak merevedési zavarok, ám érdemes tudni, hogy a magasabb inzulinszint is felelőssé tehető a problémáért, a csökkenő tesztoszteron szint miatt. Ráadásul ekkor csökken a nemi vágy, valamint magasabb a prosztata megnagyobbodás esélye is, melyek szintén erekciós gondokat okozhatnak- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia specialistája.

Foto:pixabay.com

Fáradtság

A férfiak – és a nők is- a krónikus fáradtságot hajlamosak betudni a pörgős életvitelnek és a fokozott munkatempónak, ám van, hogy betegséget, kóros állapotot jelez. Az IR gyakori tünete ugyanis a fokozott fáradékonyság. Ennek oka, hogy mivel a sejtek inzulinra való érzékenysége csökken, így a glükóz nem képes megfelelően beépülni. Ezáltal pedig a szervezet megfelelő mennyiségű üzemanyag nélkül marad.

Megfelelő kezeléssel elkerülhető a diabetes

Amennyiben az OGTT vizsgálat igazolja az IR jelenlétét, úgy az értékek és panaszok függvényében az orvos az életmódterápia (személyre szabott diéta, rendszeres mozgás) mellett gyógyszeres kezelést írhat elő. Ez az eredmények javulásával egy idő el is hagyható, ám az új életmódot a páciensnek tartania kell, máskülönben az inzulin – és később már a glükóz- értékek ismét a normál tartományon kívülre esnek.

Pajzsmirigybetegek kézikönyve a gyökeres életmódváltáshoz

Forrás: Budai Endokrinközpont


Egy válasz

  1. Grm

    Megtévesztő az IR rövidítés, mert az infravörös sugárzást (infrared) hívjuk így. Szerencsésebb lenne kiírni inzulinrezisztencia.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.