20 dolog, ami vércukorszint ingadozást okoz – 1.rész

A vércukorszint ingadozása nem a legkellemesebb érzés – egyik percben még jól vagyunk, a következőben szinte rosszul leszünk. Cukorbetegeknél kardinális kérdés, hogy a vércukorszint mindig kiegyensúlyozott legyen. Milyen ismert élelmiszerek és italok okozhatnak vércukorszint ingadozást?

A vércukorszint ingadozása egészséges embereknél is okozhat problémát – a diabétesszel élőknek viszont különösen oda kell figyelniük arra, hogy ne váltsák ki ezt az egyensúlytalan állapotot. Sajnos, sokszor nem is tudjuk, mivel okozunk ingadozást. Pedig bizonyos ételek és italok – köztük egyik kedvencünk, a kávé – nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy vércukorszint ingadozás történjen.

Lássuk a legfőbb „bűnösöket”!

1.Koffein: a vércukorszint emelkedik, miután kávét iszunk – még a kalória nélküli kis fekete hatására is. Az ok ugyanis a koffein. A fekete teára, zöld teára és az energia italokra ugyanez vonatkozik. Egészségeseknél a kávé megelőzheti a 2-es típusú diabétesz kialakulását, de cukorbetegség esetén minden ételre, italra másként reagálhatunk, vagyis jó, ha tudjuk, miként hat ez a mi saját szervezetünkre.

2.Cukormentes élelmiszerek: közülük sok megemeli a vércukorszintet. Az oka az, hogy sok szénhidrát kerül beléjük keményítőből. Érdemes ellenőriznünk, mennyi szénhidrátot tartalmaznak ezek az ételek. Fontos figyelnünk a cukor alkoholokra is, mint amilyen a szorbit és a xilit. Kevésbé édesek, mint a szacharóz, de a vércukorszintet emelhetik.

3.Kínai ételek: nemcsak a fehér rizs okozhat vércukorszint ingadozást – a magas zsírtartalmú ételek elérik, hogy a vércukorszint hosszabb ideig magas maradjon. Ugyanez a helyzet a pizzával, sült krumplival és más finomságokkal, amelyek sok szénhidrátot és zsírt tartalmaznak. Ha ilyesmit eszünk, a vércukorszintet meg kell mérnünk 2 órával evés után, hogy tudjuk, miként reagálunk rá.

4.Bagettek: van különbség egy szelet fehér kenyér és a bagettek között, mivel utóbbiakban általában több szénhidrát van, mint egy szelet kenyérben – több kalóriát is tartalmaznak. Ha nagyon megkívánunk egyet, szavazzunk a mini változatra.

5.Sport italok: azért készültek, hogy gyorsan újra feltöltsenek bennünket, ám közülük néhány igen sok cukrot és üdítőt tartalmaz. Ha rövidebb ideig edzettünk, a sima víz nagyobb segítséget jelent nekünk. Hosszabb, intenzívebb sportolás esetén jól jöhet a sportital – de konzultáljunk mindig orvosunkkal arról, hogy egy adott italban levő kalória-, szénhidrát- és ásványi anyag mennyiség mennyire biztonságos számunkra.

6.Szárított gyümölcsök: egészséges választás, de érdemes vigyáznunk – a vércukorszint ingadozás szempontjából ezek a szárított gyümölcsök is tartalmazhatnak a kelleténél jóval több szénhidrátot, kis mennyiségben is. Két evőkanálnyi mazsola, áfonya vagy aszalt meggy ugyanannyi szénhidrátot tartalmazhat, mint egy kis gyümölcsdarab.

7.Joghurt: a vércukorszint ingadozás szempontjából csökkentő hatású a joghurt. Egészséges baktériumokat tartalmaz, probiotikumnak számít. Javítja az emésztést, segít kontrollálni a vércukorszintet. Egyes joghurtokban hozzáadott cukor és gyümölcs lehet, legyünk óvatosak a szénhidrátmennyiség tekintetében. A legjobb, ha egyszerű vagy könnyű, cukormentes változatokat fogyasztunk.

8.Vegán étrend: tanulmányok szerint a 2-es típusú diabétesz esetén könnyebb a vércukorszint ellenőrzés alatt tartása vegán vagy vegetáriánus étrenddel. Feltölti a szervezetet rosttal a teljes kiőrlésű gabona vagy akár a bab, s lassul a szénhidrátok emésztése. Több tanulmányra van azonban még szükség, hogy a kutatók biztosak legyenek abban: segít a vegán étrend a cukorbetegségen.

9.Fahéj: ígéretes ez a finom fűszer is a vércukorszint ingadozás kiküszöbölés tekintetében. Egy hintés a fahéjból és szénhidrát, kalória, só nélkül sokkal ízesebbé varázsoljuk ételeinket. Egyes tanulmányok szerint segít a szervezetnek az inzulin jobb felhasználásában, s csökkenti a 2-es típusú diabéteszesek vércukorszintjét. A fahéj esetében azonban szintén több kutatásra van szükség a bizonyossághoz – a nagy dózisban alkalmazott kiegészítők mellékhatásokat is okozhatnak, tehát a fahéj használata előtt is fontos megbeszélnünk orvosunkkal, előnyünkre válhat-e.

10.Alkohol: az alkoholfogyasztás azért rizikós, mert ezekben az italokban sok szénhidrát található. Első körben tehát emelik a cukorszintet, de az 12 órával az ivás után le is esik. Legjobb, ha az italhoz eszünk is és ellenőrizzük vércukorszintünket. Jó tanács, hogy napi 1 italnál többet ne fogyasszanak a nők, a férfiak pedig a napi 2-őt ne akarják felülírni.

11.Soha többet cukrot? Ha diabétesszel küzdünk és szeretjük az édességet, nem kell örökre lemondanunk róla – igaz, hogy gyorsabban emeli a vércukorszintet, mint más szénhidrát, de a cukorbetegség-szakértők szerint a lényeges a teljes szénhidrát mennyisége naponta. Az édességet is számoljuk tehát bele a napi engedélyezett mennyiségbe – és válasszuk a kis adagokat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php