4 életmódtanács fogyáshoz!

Az alábbi négy tipp olyan alapvető életmódtanácsokat tartalmaz, amely segítségével elindulhatunk a fogyáshoz vezető úton. Hiszen az egészséges testtömeg eléréséhez változtatni kell!

A fogyáshoz, illetve a fogyás által elért testtömeg megtartásához általában szükség van bizonyos változásokra az életmódban.

Életmód változtatáson többet értünk, mint módosítani az étkezéseken, illetve egy kicsivel többet mozogni a nap során.

Egy pszichológus, terapeuta, vagy más képzett szakember által vezetett viselkedésmódosító program segíthet Önnek ezeket a változásokat megvalósítani. A viselkedésmódosító programok során megvizsgálják jelenlegi szokásait, feltárják, milyen tényezők, illetve szituációk vezettek oda, hogy Ön túlsúlyos.

Ha tisztában van azzal, mely szokásai hiúsítják meg fogyási szándékát, akkor elkezdhet gondolkodni új, egészségesebb életmód kialakításán.

sport

Alább négy életmód tanácsot olvashatnak a fogyáshoz!

1.

Fogalmazzon meg magában cselekvési tervet, ami fokozatosan megváltoztatja szokásait, hozzáállását! Tervezze meg, milyen gyakran és milyen hosszan fog mozogni! Határozzon meg reális, betartható étkezési tervet, ami bőségesen tartalmaz vizet, gyümölcsöt és zöldséget! Írja mindezt le és határozza meg a kezdő dátumot (amit aztán ne tologasson)!

2.

Reális célokat tűzzön ki! A fogyási program céljai irányulhatnak bizonyos tevékenységekre, például a rendszeres testedzés megvalósítása, vagy lehetnek ún. kimeneteli célok, így például tíz kg leadása 5 hónap alatt. Győződjön meg arról, hogy a folyamatra koncentráló célok reálisak, specifikusak és mérhetőek-e (pl. hetente ötször 30 percen keresztül gyalogolni fog)!

Kimeneti célok esetén határozzon meg biztonságos fogyási sebességet, kb. fél kiló leadását hetente! A gyors fogyás egyrészt jelentős mennyiségű víz leadását jelentheti, ami egészségtelen és könnyen vissza is jön, másrészt izomszövet vesztésére utalhat zsírszövet helyett.

3.


Kerülje az étkezésre csábító helyzeteket!
Abban az esetben, ha kedvet kap egy kis nassoláshoz, terelje el a figyelmét valami pozitív, vélhetően örömöt szerző dologgal, pl. hívja fel egy barátját. Ez különösen akkor válik be, ha pótcselekvésként, kimondottan örömszerzésből eszik. Gyakorolja az egészségtelen ételek, illetve a nagy adagok visszautasítását. Csak akkor egyen, amikor komolyan éhes, ne akkor, amikor jó alkalom nyílik rá vagy az óra szerint itt az ideje.

4.

Vezessen naplót étkezési, illetve mozgási tevékenységéről! Napló írásával megerősítheti jó tulajdonságait és megkönnyíti még javítást igénylő viselkedései felismerését. Rögzítheti más, fontos, az egészséggel kapcsolatos adatát is (pl. vérnyomás, koleszterin-szint, vércukor).

Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.