A válás miatt vagyunk kövérek!

Jelentős súlygyarapodást okozhat a házasság és a válás is, főként a harminc év fölöttieknél – állítja egy új tanulmány.

Az amerikai Ohio Állami Egyetem legújabb tanulmánya rámutatott arra, hogy a házasság és a válás is súlygyarapodást okozhat a harminc év felettiek esetében. Míg azonban a nők a házasságuk alatt hajlamosabbak az elhízásra, addig a férfiak inkább a válásukat követően híznak el annyira, hogy az már az egészségükre is negatív hatással lehet. " A húszas évek közepén még nincs nagy különbség aközött, hogy valaki soha nem ment férjhez, vagy már elvált. Később, a 30-as évektől kezdve azonban már más a helyzet. Ekkor ugyanis a hirtelen változások nagyobb sokként hatnak az emberre, mint korábban" – mondta el Dmitry Tumin, a tanulmány vezetője.

Az eddigi kutatások csak azt mutatták, hogy vannak, akik meghíznak a házasság alatt, vagy a válás után, míg másoknál előfordul, hogy akik fogynak. Ez a tudósok szerint azért lehetséges, mert ezek a kutatások nem vették figyelembe az életkori tényezőket, és nem állítottak fel különböző vizsgálati kategóriákat.

za57padu1

A kutatók az Országos Longitudinális Felmérés adatait használták, mely során figyelembe vették a vizsgált személyek testtömegindexét (BMI) és családi állapotának a változásait, és egyéb szociális tényezőket is.

A tanulmány nem tért ki arra a kérdésre, vajon a férfiak miért hajlamosabbak a fogyásra a válás után, és hogy a házasság alatt miért híznak el jobban a nők. Ezekre a kérdésekre azonban az eddigi kutatások alapján is választ kapunk. "A nők több időt töltenek házimunkával, ezért kevesebb idejük marad sportolni, mint a férfiak, így ők jobban elhíznak. Másrészt a tanulmányok azt mutatják, hogy az elvált férfik mellett már nincs ott a feleségük, mint addig, hogy odafigyelne az egészségükre, és ezért elhíznak" – tette hozzá a kutató.

Forrás: