Olimpiai sportok – Vízilabda és úszás

A vízilabda és az úszás talán a legkedveltebb sportok közé tartoznak. 1896-ban négy úszásnemben indulhattak férfiak, nők csak 1912 óta szerepelnek a nyári játékokon. A vízilabda már 1900 óta szerepel a programban

Gyorsúszás, mellúszás, pillangó és hátúszás

Az úszás az egyetlen olyan sport, amely légzésszabályozásra kényszerít, így a légzőszerv óriási tréningnek van kitéve. Az úszás folyamán az alsó és felső izmokat egyaránt megmozgatjuk. Nem csak a vérnyomásra van pozitív hatással, de csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedésekből, illetve az izületi és gerincfájdalmakból eredő problémákat, növeli állóképességünket.

Négy úszásnemet különböztetünk meg: gyorsúszás, mellúszás, pillangó és hátúszás. Mára már  a férfiak 46 számban, a nők 17 számban indulhatnak. Magyarország az összesített éremtáblázat 4. helyén áll 23 arannyal, 23 ezüsttel és 17 bronzéremmel.

uszo

A híres vízilabda

A vízipóló versenyeken 7-7 főből álló csapat vív egymással egy általában változó méretű medencében. A meccset két bíró vezeti, munkájukat titkárokat segítik. A játékosok kék és fehér sapkában játszanak, a kapusok piros sapkát hordanak. A játékidő 32 perc amelyet 4×8 perces negyedekre osztanak szét.

A támadóidő 30 másodperc, a büntetőt 5 méterre a kaputól lövik. 2000 óta nők is medencébe szállhatnak a csillogó érmekért. A férfi válogatott eddig 9 aranyérmet szerzett, 3 ezüstöt és 3 bronzot. A női játékosaink eddig kétszer vettek részt olimpián, összesen 4 pontot szereztek.

2012-ben mindkét vízilabdacsapat és 33 úszó kvalifikálta magát az olimpiára. Szurkoljunk együtt!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.