Újragondolt karácsonyi menü 2. – Liba és hal 2012-11-28 Diéta Megosztás: Tweet Bár karácsony még odébb van, nagyon sokan tervezgetik már, hogy milyen menüvel rukkoljanak elő a családtagoknak, rokonoknak. Karácsonyi liba római cserépedényben Hozzávalók 4 személyre 2 db egész filézett libamell 2 db vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 dl száraz vörösbor só, bors, zöldfűszerek vagy ízvarázs Elkészítése A filézett libamelleket kettévágjuk, megsózzuk, vegetát is teszünk rá, majd hozzátesszük a ketté vagy négybe vágott vöröshagymát és beletesszük az előtte már 10-15 percre beázatott római tálba. Lefedve betesszük a hideg sütőbe, 200 fokon sütjük. Fél óra elteltével hozzáadjuk a fehérbort, az összezúzott fokhagymát a húsok tetejére tesszük. A húsokat időnként megfordítjuk, összesen sütjük kb. 2-2,5 óráig, míg omlós, puha nem lesz. A sütés vége felé levesszük a fedelet, ekkor hirtelen pirossá sül a pecsenye. Tálaláshoz fél centis szeletekre vágjuk. Kitűnő köret lehet hozzá párolt alma vagy káposzta, hagymás tört burgonya. Zöldséges hal Hozzávalók 4 személyre 50 dkg hal 10 dkg burgonya 10 dkg sárgarépa 10 dkg gyalult patisszon 10 dkg gomba 20 dkg paradicsom só késhegynyi őrölt fehér bors víz vaj Elkészítése A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban a burgonyát és répát, egy másik lábasban a patisszont és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk. A felszeletelt gombát külön pirítjuk meg. Előmelegített tűzálló edényben vajon megsütjük a halat a forró sütőben. Kb. negyed óra sütés után a halhoz hozzáadjuk a megpirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva még fél órát sütjük. Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket! Forrás: