Újragondolt karácsonyi menü 2. – Liba és hal

Bár karácsony még odébb van, nagyon sokan tervezgetik már, hogy milyen menüvel rukkoljanak elő a családtagoknak, rokonoknak.

Karácsonyi liba római cserépedényben

Hozzávalók 4 személyre

2 db egész filézett libamell

2 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 dl száraz vörösbor

só, bors, zöldfűszerek vagy ízvarázs

libaamell1

Elkészítése

A filézett libamelleket kettévágjuk, megsózzuk, vegetát is teszünk rá, majd hozzátesszük a ketté vagy négybe vágott vöröshagymát és beletesszük az előtte már 10-15 percre beázatott római tálba. Lefedve betesszük a hideg sütőbe, 200 fokon sütjük. Fél óra elteltével hozzáadjuk a fehérbort, az összezúzott fokhagymát a húsok tetejére tesszük. A húsokat időnként megfordítjuk, összesen sütjük kb. 2-2,5 óráig, míg omlós, puha nem lesz. A sütés vége felé levesszük a fedelet, ekkor hirtelen pirossá sül a pecsenye. Tálaláshoz fél centis szeletekre vágjuk. Kitűnő köret lehet hozzá párolt alma vagy káposzta, hagymás tört burgonya.

Zöldséges hal

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg hal

10 dkg burgonya

10 dkg sárgarépa

10 dkg gyalult patisszon

10 dkg gomba

20 dkg paradicsom

késhegynyi őrölt fehér bors

víz

vaj

halfile2

Elkészítése

A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban a burgonyát és répát, egy másik lábasban a patisszont és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk. A felszeletelt gombát külön pirítjuk meg. Előmelegített tűzálló edényben vajon megsütjük a halat a forró sütőben. Kb. negyed óra sütés után a halhoz hozzáadjuk a megpirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva még fél órát sütjük.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Forrás: