A túlevés 3 megdöbbentő hatása

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

1. Mindig éhes vagy

Az érzelmi evés az, amikor a beteljesületlen érzelmek okozta éhség átalakul fizikai éhséggé. Az egyetlen probléma azzal, ha a kényelemből eszünk, hogy bár a gyomrunk eltelítődik, a szívünk üres marad.

Az evés talán pár percre, vagy akár egy órára is elfeledtetheti veled az érzelmi szükségleteidet, de nem számít, mennyit eszel, mivel a probléma oka nem szűnik meg. Minél többet eszel, az érzelmi éhséged annál inkább nő. Az idő múlásával a kudarc érzését keltheti vagy akár depresszióba is taszíthat. Keresd meg az éhséged valódi okait, és azokat szüntesd meg.

Fotó: 123rf.com

2. A pszichológiai képességek csökkenése

Az étel megkönnyebbülést okoz, ezért idővel úgy fogod érezni, hogy ez kell a feladataid megoldásához. Aztán már csak azt fogod észrevenni, hogy eszel, amikor elnyomottnak, fáradtnak, magányosnak, frusztráltnak érzed magad vagy unatkozol… az étel lesz az egyetlen, ami komfortos érzéseket teremt.

Idővel már azt sem fogod elhinni, hogy képes vagy irányítani az életedet evés nélkül, és akkor hirtelen minden feladat megoldhatatlannak tűnik majd. Minél többet eszel, annál bizonytalanabb leszel magadban. A pszichológiai képességek olyanok az izmok. Ha nem használod, elveszted őket. Gondold ezt át, és fogj új dolgokba, tanulj – ezek segítségével újra magabiztossá és erőssé válhatsz.

Fotó: 123rf.com

3. A kapcsolatok tartalmatlanná válnak

Amikor már az étel helyettesíti a barátokat és a szerelmeket, az evés még csábítóbbá válik, hiszen sokkal egyszerűbb, mint a meghittséget keresni a kapcsolatokban. Az emberi kapcsolatok kemény munkát igényelnek, ugyanakkor minden ember vágyakozik utánuk – és az étel soha nem helyettesítheti a szeretetet.

Lehet, hogy megtalálod önmagadat evés közben, mert az étel kárpótolhat, mikor magányos vagy és elégedetlen az igazi kapcsolataiddal. Minél többször fordulsz az ételhez, annál biztosabban van szükséged az igazi kapcsolataid ápolására. És minél többet eszel, annál kevesebb lesz a motivációd arra, hogy fejleszd magad, és hogy újjáéleszd a haldokló kapcsolataidat.

Az egyetlen megoldásnak az tűnhet, ha leadod a felesleget, csökkented a kalória bevitelt és többet sportolsz. Ugyanakkor néha jobb, ha óvatosan kezdesz.

Vedd észre, hogy az evéssel csak mást akarsz helyettesíteni – első lépésként kezdj valami újba és tereld el a figyelmed. Amint több figyelmet szentelsz az életednek, annál kevésbé lesz fontos az evés. Eredményként az életed ismét tartalommal telik majd meg – a fogyás már csak bónusz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.