Kukorica és chili – Mindent a mexikói konyháról 2017-08-25 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A mexikói konyha az azték és a spanyol konyha elemeit tartalmazza. A mexikói ételek egyik fő alapanyaga a kukorica, ami számos kedvelt ételük hozzávalóját képezi. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, amikor a kukoricalisztből lapos lepényt sütnek: ez a tortilla, melyet különböző töltelékekkel és szószokkal (salsával) fogyasztanak. A mártások országa Mexikó a mártások országa, mindig mindenhez mártást tálalnak, ami általában csípős. Ezek a mártások jalaepena paprikából (chilivel, pepperonival helyettesíthető), avokadóból, hagymából és paradicsomból állnak. Minden szószt salsa-nak hívnak függetlenül attól, hogy valójában mi van benne. Már a kisgyerekeknek is rendszeresen adnak ilyen csípős szószokat, így a mexikóiaknak elég hamar hozzászokik a gyomruk az erős ízekhez. Olvass még több cikket a kukoricáról! Tortilla és… A kukoricalepény egyik változata, amikor a tortillakat és a tölteléket külön-külön szolgálják fel, és a vendég tölti meg a lepényét azzal, amivel szeretné. Ezt hívják tacosnak. A töltelék egyaránt lehet hús, sajt, ill. babpüré (frijoles). Általában megbolondítják egy kis salsaval és lime-ot (zöld citrom) is locsolnak rá. Mexikóban „sárga” citromot nem használnak. Egy másik mexikói étel az úgynevezett quesadilla. Ez főleg sajtot tartalmazó (innen a neve: queso – sajt) töltelékkel megrakott étel. Két tortilla-lap közé teszik a tölteléket, majd az egészet megsütik. A tortillat rengeteg módon szokták a mexikóiak variálni. Ahogy Magyarországon „mindent” kenyérrel esznek, úgy Mexikóban mindenhez tortilla dukál. Rengeteg chilit és lime-ot használnak. Utcai árusoknál chilibe forgatott diót, mogyorót, sőt még chilis almát is láthatunk. Talán a bőséges paprikahasználat miatt egy kicsit hasonlít a magyar konyhához. AZ utcai büfék csak a bátraknak ajánlottak Az utcák tele vannak büfékkel, úgyhogy mindent beterít az émelyítő kukoricalepény szag. Ezeknek a büféknek a tisztasága azonban nem kielégítő, ráadásul a városok levegője erősen szennyezett, így a baktériumok mellett még némi ólom és egyéb szennyező anyag is rárakódhat az ételekre. Alapvető szabály, hogy utcán nem ajánlatos semmilyen ételt venni, különben egy kellemetlen gyomorrontás teheti emlékezetessé a nyaralást. Utcáról vásárolt ételt nem ajánlott enni, viszont annál inkább érdemes betérni egy étterembe vagy kifőzdébe. Vannak nagyon tiszta étkezdék, ahol a vendég előtt sütik a húst és a tortillat. Az ilyet vétek kihagyni. Ha már nem kívánjuk a tortillat, akkor megkóstolhatjuk a mexikói torta-t is. Ez náluk egyfajta óriási szendvics és nem édesség. Leggyakrabban hússal, zöldséggel töltik. Gyümölcs, pudig és sütemény A mexikói konyha nagyon kedveli az édességeket. Desszertnek gyümölcsöket, pudingokat és süteményeket esznek. Egyik jellemző süteményük az úgynevezett pastes. Leginkább a mi rétesünkre emlékeztet, sült tészta különféle töltelékkel. Édes változatban almával, ananásszal, sós változatban hússal töltik. Másik hagyományos mexikói édesség a flann, amit pudinggal, karamellel és fagylalttal fogyasztanak. Finomak a péksüteményeik is, melyekre jellemző a sok cukor és a különféle édes mázak. Az alkoholos italok közül Mexikóban általában sört, vagy a töményebb tequila-t isszák. A tequila az agave kaktusz levéből készült, nagyon erős ital, többszáz fajtáját gyártják. Érdekesség, hogy a mexikóiak nem úgy fogyasztják, mint mi. Náluk nem ismert a só és citrom kísérőként, ők inkább frissítőkkel, üdítőkkel hígítják. Mexikóban a vezetékes víz emberi fogyasztásra nem alkalmas. Még a helyiek sem isszák. Ivóvíznek palackozott vizet kell venni, csapvízzel még fogat mosni sem ajánlatos. Az üzletekben kétféle palackozott víz kapható: ásványvíz (agua mineral) ill. tisztított csapvíz (agua purificada). Az előbbi finomabb, de drágább, az utóbbi főzésre kitűnően megfelel. Ha nincs is lehetőségünk átszelni az óceánt egy-egy ízletes tortilla kedvéért, az országszerte megtalálható mexikói éttermek autentikus választéka bőséges lehetőséget biztosít a csípős íz után áhítozóknak. Forrás: https://napidoktor.hu/index