Hagymavágás könnyek nélkül! 2020-11-01 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A hagyma jól ismert és kedvelt alapanyag, de ahhoz, hogy az ízét élvezhessük, először meg kell könnyeznünk. Vagy mégsem? Nem csak a magyar konyha jól ismert alapanyaga a hagyma, hiszen minden ételt igazán kellemessé képes tenni, ráadásul változatos formában adagolhatjuk a főzés során. A rétegzett levelű zöldség azonban nem adja magát egyszerűen. Még megszabadítjuk száraz héjától és felszeleteljük az ételhez, gyakran megsirat minket. Apró taktikák ismertek a könnyek ellen, de vajon melyek azok, amik valóban működnek? Miért csípi a szemet a hagyma? A szeletelés során kénvegyület szabadul fel, ami jellegzetes erős illata mellett irritálni kezdi a nyálkahártyát. Ez okozza tehát, hogy könnyezni kezdünk a hagyma felkockázása közben. Szerencsére néhány taktikával kiküszöbölhető ez a kellemetlen hatás. Vigyázzunk a gyökerére! A hagyma felszeletelése során ne vágjunk bele a gyökerébe. Ennek egyik módja, hogy a zöldséget egészben hagyva párhuzamos vágásokat ejtünk, majd elfordítva, megismételjük. A módszer lényegét az jelenti, hogy így csak a szeletelés legvégén kezd érződni a csípést okozó erős illat. Foto:pixabay.com Vízbe mártva Mielőtt belekezdenénk az alapanyag szeletelésébe, a külső rétegtől megszabadítva tegyünk vízbe a hagymát 15-20 percre és csak utána kezdjük el felkockázni. Ezzel a taktikával szinte biztos, hogy könnyek nélkül ússzuk meg a főzés előkészületeit. Tele szájjal Mivel a nyálkahártya irritációja csalja elő a könnyeket, így ezt a hatást kell megelőznünk ahhoz, hogy elkerüljük a pityergést. Ennek egyik módja, ha néhány korty vizet a szánkban tartva szeleteljük fel a hagymát, mert így kevésbé képes ingerelni a hagyma enzimje a nyálkahártyát. Védjük a nyálkahártyát A kreativitásnak teret engedve bármilyen trükköt bevethetünk, amivel elérhető, hogy a nyálkahártya a lehető legkevésbé érintkezzen a hagyma illóolajával. Ezek közé tartozik a zöldség lehűtése szeletelés előtt, vagy a nyelés elkerülése a szájpadláshoz szorított nyelvvel. Ötletek tehát akadnak, és a főzés során tesztelhetjük, nálunk melyik megoldás vezet eredményre. Forrás: https://napidoktor.hu/index