Figyázz, kész, házi fagyi!

Ha nincs kedvünk elmenni egy cukrászdába, és a fagyasztónkban sem halmoztunk fel fagyi készletet, otthon is nagyon gyorsan elkészíthetjük ezt a jeges finomságot. Íme, néhány recept!

Finom hűsítő házi fagyi

Ilyenkor a kánikulában folyamatosan a hideg finomságra gondolunk. Ha otthon készítjük, akkor még friss is lesz, úgy ízesíthetjük, ahogy szeretnénk, és igyekezhetünk, hogy ha már édességről van szó, akkor a lehető legegészségesebb desszerttel álljunk elő. A klasszikus tejszínes gyümölcsfagylalt recepteket bátran próbáljuk ki natúr joghurttal. Ne sajnáljuk a friss gyümölcsöt, és spóroljunk a cukorral.

Nehéz ellenállni a csoki és a vanília fagyinak is. Csokoládéból használjunk minél nagyobb kakaó tartalmút, a tej, tejszín kiválasztásánál pedig minél alacsonyabb zsírtartalmút.

Gyümölcsös fagylalt

Hozzávalók:

  • 35 dkg gyümölcs: használhatunk hozzá bármely idénygyümölcsöt, pl. málnát, meggyet, barackot, stb.
  • 10 dkg porcukor, használhatunk helyette nyírfacukrot vagy más cukorpótlót is
  • 2dl joghurt, vagy habtejszín

Turmixszoljuk össze a hozzávalókat, öntsük zárható dobozba és tegyük a fagyasztóba. Megszilárdulás után már fogyaszthatjuk is.

A házi készítésű fagylaltok kevésbé krémesek, mint a fagylaltgépben készültek. Ezen úgy tudunk segíteni, hogy kétszer turmixszoljuk. Tehát megdermedést követően kivesszük a fagyasztóból és újra turmixszoljuk, ezután megint visszatesszük a fagyasztóba. Szintén krémesebbé válik a fagyi, ha mascarponet keverünk bele, akkor viszont annyival kevesebb gyümölcsöt használjunk.

házifagyi

Csokoládé fagylalt

Hozzávalók:

  • 3 dl habtejszín
  • 3 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 8 dkg csokoládé

Kicsit verjük fel a tojást, adjuk hozzá a porcukrot és a tejet, és főzzük össze az egészet. A csokit olvasszuk fel, adjuk hozzá a krémhez, majd az egészet tegyük a fagyasztóba. Verjük fel a tejszínt kemény habbá. Ha megszilárdult a krém, vegyük ki a fagyasztóból és turmixszoljuk át, majd keverjük bele a tejszínhabot. Tegyük vissza az egészet a mélyhűtőbe, hagyjuk pár órát dermedni, míg az ízek összeérnek, és megdermed a fagyi.

Amennyiben nem esszük meg az összes fagyit, a tejtermék és tojás tartalmú fagylaltok 2-3 hétig is elállnak a hűtőszekrényben. Még csokisabb lesz a fagyi, ha az utolsó turmixszolás után kis csokidarabkákat keverünk bele. Amennyiben kekszes csokifagyit szeretnénk, keverhetünk bele kekszdarabokat is.

mentasfagyi

Vanília fagylalt

Hozzávalók:

  • 16,5 dkg porcukor
  • 6 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd

A porcukrot keverjük ki a tejszín felével, tegyük bele a vaníliarudat, és egy lábosban melegítsük össze, amíg a cukor fel nem olvad. A tűzről levéve adjuk hozzá a tejszín másik felét, keverjük jól össze és tegyük be a fagyasztóba. Dermedés után vegyük ki, turmixszoljuk át, ezután tegyük vissza a fagyasztóba. Pár óra múlva, megszilárdulás után fogyasztható. Bármely fagylaltot tálalhatunk hozzá való öntettel vagy gyümölccsel.

Forrás: TV2


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.