Probiotikus fagylalt?

Az Acta Odontologica Scandinavica 2011 novemberi számában megjelent tanulmány szerint a probiotikus fagylalt statisztikailag szignifikáns mértékben csökkenti a fogszuvasodással összefüggő mikroorganizmusok szintjét a nyálban.

A tanulmány szerzői, a Dr. HS Judge Institute of Dental Sciences and Hospital, az M.M. College of Dental Sciences and Research és az All India Institute of Medical Sciences kutatói szerint az eredmények a probiotikus baktériumok ideális hordozójának számító tejtermékek fokozottabb felhasználásához vezethet a fogszuvasodás gyermekkori megelőzésében.

A kutatás során 40 tizenkét és tizennégy év közötti gyermeket vizsgáltak, akik nem szenvedtek klinikailag kimutatható fogszuvasodásban. A fogszabályzóval rendelkező illetve az elmúlt hat hónapban antibiotikummal kezelt gyermekeket kizárták a kísérletből.

A kutatók azért választották éppen a fagylaltot, mert ez közismerten nagy népszerűségnek örvend a gyermekek körében. A kutatásban használt probiotikus fagylaltot a Bifidobacterium lactis Bb-12 és a Lactobacillus acidophilus La-5 fagyasztott törzseinek felhasználásával készítették el. A probiotikus és a nem probiotikus (kontroll) fagylalt vanília ízesítéssel készült. A résztvevőket két csoportba osztották, és megkérték őket, hogy naponta kétszer mossanak fogat és kerüljék a xylitol tartalmú rágógumit és a túrót. A fagylaltot minden nap dél körül szolgálták fel a diákoknak tíz napon keresztül, és a kutatók elmondása szerint természetesen nem fordult elő olyan eset, hogy valaki elutasította az elfogyasztását.

opyf30am5

A kutatási időszakban négyszer vettek nyálmintát, amiben a Streptococcus mutans és a lactobacillusok szintjét ellenőrizték. Az első mintát a kísérlet előtt, kettőt a fagylaltfogyasztás időszakában, egyet pedig a kutatási időszak utáni tisztulási szakaszban vették. A II. és IV. szakaszban a mintákat úgy osztották ki, hogy ezáltal egy keresztmetszeti vizsgálatot hoztak létre. A két csoport tehát a kontroll és a teszt fagylaltot is kipróbálták kéthetes kihagyással az intervenciós szakaszok között.

A nyálminták vizsgálatából az derült ki, hogy a Bifidobacterium lactis Bb-12 és Lactobacillus acidophilus La-5 baktériumokat tartalmazó fagylalt jelentős értékben csökkentette a fogszuvasodással összefüggő mikroorganizmusok szintjét a nyálban. Sok magas baktériumszinttel rendelkező gyermek esetében azonban a probiotikus fagylalt nem gyakorolt ilyen hatást, ami a kutatók szerint azzal magyarázható, hogy a tíznapos intervenciós szakasz nem volt elég hosszú a száj baktériumflórájának kedvező megváltoztatásához.

A kutatók szerint az eredmények mindenesetre azt bizonyítják, hogy a probiotikus fagylalt alternatív stratégia lehet a patogén baktériumok probiotikus baktériumokkal történő felcserélésében, amit ki lehet használni a fogszuvasodás megelőzésében.

Forrás: