Fagyit, de egészségeset!

Egy jóféle fagylalttal még a kemény télben is eszünkbe jut a nyár! Más kérdés, hogy bizony a fagyi is hizlal. Létezik belőle egészséges is?

Amikor a hőségben rávetjük magunkat a fagylaltos bódéra, vagy kiveszünk egy jégkrémet a hűtőből, valószínűleg nem az jut elsőre eszünkbe – ha csak nem fogyókúrázunk jó ideje -, hogy hány kalória is ez a hűsítő finomság. Pedig a fagyi valóban nem a legdiétásabb, ahogyan az édességek jó része sem az. Lehet viszont csinálni belőle egészségesebbet.

Mert mi is a fagyi nagy előnye?

Az izzasztó melegben kiválóan hűsít, és még jóízű is. Ma már számos változata van a fagylaltoknak és a jégkrémeknek is, de jellemzően jobban szeretjük a „gazdag fagyikat”, melyekben a sztracsatellától kezdve a kekszdarabkákig minden megtalálható, vastag csokiréteggel vannak bevonva, és még ezt is lehet fokozni.

fagylaltok

Nos, ezek a fajták valóban eléggé odavágnak a fogyókúrának. S mivel lassan elnyalogatjuk, talán nem is igazán érzékeljük, hogy ez is legalább olyan, mintha megettünk volna egy süteményt. Sajnos ugyanis a legtöbb fagyi zsíros tejből, tejszínből készül, rengeteg cukor hozzáadásával…

Jeges gyümölcs, pálcikával

Vannak ugyanakkor gyümölcsfagyik, jégkrémek is, melyeket nem spékelnek meg túl sok hozzáadott dologgal. Ha az egészséges étkezés fontos számunkra, próbáljuk ki őket!  Egyszerű és finom például a házi készítésű fagyi. Különféle gyümölcsökből készíthető, majd a lehűtött gyümölcslét előkapjuk a mélyhűtőből és kanállal darabokat vágunk belőle. Máris fogyasztható!

Nem kell cukrot adni hozzá, nincs benne tartósítószer. Gyakorlatilag csak jégbe fagyott gyümölcs. Akár boltban kapható, százszázalékos gyümölcsléből is megcsinálhatjuk.

Egy-egy „komolyabb” fagyit készíthetünk a gyümölcsök felhasználásán kívül barnacukor, vagy kukoricapehely hozzáadásával, és felolvasztott tej- vagy étcsokival. A legtöbb fagyihoz remek a banán. Ettől krémes lesz a nyalogatnivaló, és bármilyen más gyümölcs jól passzol hozzá.

Tejjel és pár csepp mézzel keverhetjük, tehetünk bele egy kis diót is. Az összetevőket ízlés szerint keverjük. A gyümölcsök eleve édesítik az így készült fagyit, de ha például kevésbé édes gyümölcsöt használunk, érdemes a mézet is beletenni.

fagylalt7

A fagyi összetevőit turmixgéppel keverjük össze, majd tegyük a mélyhűtőbe. Máris kész az egészséges, házi készítésű fagyi!

Az egészséges étkezés jegyében ajánlható még a nagyon ízletes tejberizsfagyi! Barnarizsből készül, hozzáadott őrölt fahéjjal és vaníliaesszenciával, vagy olvasztott csokival. A kókusztejes tejberizs még jobb! Ugyanúgy lefagyasztás után fogyasztható.

A gyümölcsök közül a meggy, málna, eper, áfonya, barack a legjobbak a fagyihoz, no és persze a dinnye és a banán. A tejallergiások akár szójatejszínnel vagy zabtejszínnel is keverhetik az összetevőket. Mehet a fagyiba biojoghurt is, cukor helyett pedig édesítő, esetleg juharszirup, ha a mézet inkább kihagynánk.

Léteznek tej- és tojásmentes fagyik, ezek többnyire gyümölcspüréből, gyümölcslevekből állíthatók össze.

Forrás: