Barátunk a cukor?

Egy újfajta cukor segíthet megelőzni a szívbetegségeket, állítja a Melbourne Egyetem két kutatója, Dr. Corin Storkey és Carl Schiesser professzor.

A kutatók Michael Davis professzor (Szívkutató Intézet) közreműködésével cukor és szelénium alapú szert hoztak létre a szívbetegségek megelőzésére. Eredményeikről a Chemical Communications című folyóirat számolt be. Az összetevőket nemzetközileg levédették annak reményében, hogy a jövőben gyógyászati célokra használják majd fel.

"Mary Poppinsnak igaza volt, egy kanálka cukor társaságában jobban csúszik az orvosság. Habár ebben az esetben nem olyasmiről van szó, amit Mikuláskor a csizmába tehetünk, mégis izgalmas a benne rejlő lehetőség a szív egészségének megőrzésére” – mondta el Dr. Storkey. A Szívkutató Intézet munkatársa PhD munkája során bukkant rá az alkotóelemre. A doktori értekezés elkészítésében Schiesser professzor segítette.

cukor14

"A szelénes cukrunk kisöpri az erősen reaktív vegyületeket, melyek szövetkárosodást idézhetnek elő, ha rossz helyen, rossz időben, vagy túl nagy mennyiségben termelődnek” – magyarázta Schiesser professzor. „A szívbetegségek kialakulását részben az is jelzi, ha megemelkedik annak az enzimnek a szinje, mely ezeket a vegyületeket termeli.” 2009-ben, Ausztráliában a szívbetegség vezette a halálozási listát a maga 16 százalékos arányával. Több embert vitt el a szíve, mint ahányat autóbaleset, AIDS és a rák együttvéve.

A kutatócsoport felfedezte, hogy a szelénes cukor összetevői megakadályozzák, hogy a káros vegyületek roncsolják az emberi sejtplazma aminosavjait. Ez a betegség megelőzésének kulcslépése. Jelenleg azon dolgoznak, hogy optimalizálják az összetevőket a későbbi eredményes felhasználás érdekében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.