Korog a gyomrom, pedig most ettem!

Amikor nagyon éhesek vagyunk, előbb-utóbb a gyomor hangos jelzéssel erősíti ezt meg. De vajon a korgás csak az éhséget jelzi? Normális jelenség, vagy bajt jelez?

A korgó gyomorról már gyerekkorban megtanuljuk, hogy olyankor hallatja a hasunk ezt a furcsa hangot, amikor éhesek vagyunk. Később akár kellemetlen pillanatokat is tud szerezni ez a hangos figyelmeztetés, de még kínosabb olyankor, amikor nem előzi meg a nyomásszerű érzés, látszólag minden ok nélkül közli a dübörgés a közelünkben tartózkodókkal, hogy bizony ideje lenne enni. Csakhogy valójában még nincs itt az ideje! Mit tehetünk ilyenkor?

A korgásnak meglehetősen egyszerű háttere van, az emésztési folyamatokhoz köthető. Amikor az étel a gyomorba jut, akkor az erős izommozgás segítségével a gyomor összekeveri a falatokat a gyomorsavval, így fokozatosan előkészíti és megkönnyíti a tápanyagok minél hatékonyabb felszívódását.

Néha ezért hallhatóak furcsa zajok a has felől olyankor is, amikor épp végeztünk az ebéddel, bár ezek egyértelműen különböznek az éhséget jelző korgástól.

halfile4

A gyomrunk akkor is dolgozik, amikor nincs mit megemésztenie, olyankor is folyamatosan "préselnének" az izmok. Ilyenkor azonban legfeljebb levegőt tud összenyomni, és gondoljunk csak egy erősen összenyomott lufira, milyen hangot ad ki: pontosan ugyanezt a kiáramló levegőt halljuk, és ezt nevezzük korgásnak.

Jó tudni, hogy miközben a korgást egyértelműen a gyomor "munkazajának" tulajdonítjuk, valójában nemcsak innen, hanem az emésztőrendszer mélyebb szakaszaiból is érkezhet ez az összehúzódós-préselődős hang.

Az evés utáni feldolgozási időszak zajai ellen nem túl sokat tehetünk, hacsak azt nem, hogy könnyen emészthető ételeket fogyasztunk, különösen olyankor, amikor fontos, hogy ne kerüljünk kínos szituációba.

Emellett arra is érdemes figyelni, hogy ezeket ne csak könnyen emésszük, de lehetőleg a folyamat közben ne termeljenek még több levegőt, mert ez csak fokozza a korgó hangokat – sőt, sokkal kellemetlenebb helyzetekhez is vezethet. Ha viszont biztos, hogy az éhség előjeleként szólalt meg a hasunk, de nincs lehetőség azonnal enni, akkor kiváló megoldás néhány korty víz, amíg a gyomor átkeveri és továbbítja a vékonybélbe, addig sem hallatszik a levegő áramlása.

Forrás: