Vajon miért tör ránk az éhség esténként?

Megtalálták a választ arra kérdésre, hogy egy stresszes munkanap után miért vágyódunk annyira egy szelet pizza, vagy csokis sütemény után.

Egy állatokon végzett új kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az erős stresszhatás könnyen túlzott ételfogyasztáshoz, faláshoz vezethet. A Pennysylvaniai Egyetem kutatói csökkentet kalóriatartalmú étrenden lévő egerek viselkedését és hormonszintjét vizsgálták. Egy háromhetes diétát követően az egerek testsúlyuk 10-15%-át veszítették el, hasonlóan az emberekhez.

A ?jojó fogyókúra? ? a testsúly ideiglenes csökkenése, majd a gyors visszahízás ? jól ismert jelenség. Tracy Bale és munkatársai megfigyelték, hogy a magasabb kortikoszteron stresszhormon-szinttel rendelkező egerek depresszióra utaló viselkedési mintákat produkáltak. A kutatók azt is megállapították, hogy számos ? a stressz kezeléséért és az étkezésért felelős ? gén megváltozott a kísérleti egerekben.14552A tudósok az egereket stresszes környezetbe helyezték, és megfigyelték, hogy mennyi zsíros táplálékot vesznek magukhoz. A korábban csökkentett kalóriatartalmú étrenden lévő egerek sokkal több magas zsírtartalmú ételt fogyasztottak, mint a normál étrenden lévő társaik.

?Az eredmények arra utalnak, hogy a fogyókúra nemcsak megnöveli a stresszszintünket, amitől eleve nehezebbé válik a diéta, de még az agyunk is átprogramozódik, hogy hogyan reagáljon stresszhelyzetben? – mondja Bale. A stressz megfelelő kezelése nagyon fontos szerepet játszik a sikeres fogyókúra esetében, teszi hozzá Jeffrey Zigman, a Texasi Egyetem munkatársa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.