Ringló – apró gyümölcs, nagy erő

Az egyik legolcsóbb nyári gyümölcs kétségkívül a szilva, annak is egy bizonyos fajtája: a vitamindús ringlószilva.

A sárga, piros vagy zöld termésű gömbölyű gyümölcs sokrétűen felhasználható és nem utolsó sorban rendkívül ízletes.

Honnan?

Feltételezzük, hogy a ringló kis-ázsiai eredetű. Elnevezéséhez különböző legendák kapcsolódnak, melyek közül az egyik legérdekesebb szerint a francia Reine Claude királynéról nevezték el a gyümölcsöt, hogy kimutassák tiszteletüket. Végleges „ringló” formáját – ugyancsak találgatások nyomán – a német „Ringlotte” félrehallásából eredeztetjük.

Csupa vitamin!

A ringlószilváról kevesen tudják, de az élettani hatása is kiváló és a benne található vitaminok és ásványi anyagok sokat segíthetnek egészségünk megőrzésében.

szilva

A gyümölcs sok A- és B2-vitamint tartalmaz, valamint élelmi rostban gazdag. Ásványi anyagai közül a legfontosabb a kálium, a kalcium, illetve a vas. C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, valamint elősegíti a vas felszívódását, ezzel is akadályozva a vérszegénység kialakulását. Egyes kutatások szerint hatásos lehet különböző ízületi gyulladások megelőzésében is.

Fenntartja a sav-lúg egyensúlyt, szabályozza a keringési rendszert. A szilva fogyasztása csökkenti a szív- és rákbetegségek kockázatát. Tisztítja a vért, védi a szemet leépülés ellen.

Antioxidáns fenoljai semlegesítik a szabadgyököket, védik a sejtfalat. Hatásukra felgyorsul az anyagcsere, fokozódik a zsírsejtek lebontása – vagyis kiváló fogyókúrás módszer. A ringló megköti a fölösleges zsírt, így a szervezet nem raktározza el. Az optimális eredmény eléréséhez napi 20 dkg szilva fogyasztását ajánlják a hozzáértők.

Felhasználás

A szilvának számtalan felhasználási módját ismerjük: befőttnek, lekvárnak tehetjük el – ehhez az érettebb gyümölcs a legmegfelelőbb. Szilvabor is készül belőle, mely alapja számtalan rövid italnak. Tortát is készíthetünk belőle, illetve díszítőelemként is használja a cukrászipar. Az aszalt szilva pedig egész évben elérhető csemege az édességet kedvelőknek.

gyumolcsok4

Ha ültetni akarunk

Ha esetleg szilvatermesztésre adjuk a fejünket, nem árt néhány dolgot szem előtt tartanunk. A szilva és a ringlószilva meleg helyen érzi jól magát. Kedveli az állandó napsütést, de a mozgóárnyékot is elviseli. Talajban ennél kevésbé igényes: ha nem agyagos talajba, vagy futóhomokba ültetjük, meghálálja a törődést.

A ringlófákat októberben célszerű ültetni, a talaj ekkor elég meleg és nedves. Míg a fa kicsi, karózzuk, és öntözzük gyakran. A későbbiekben minden évben terítsünk komposztot a fa törzse köré.

A ringlófa 4-5 éves korában fordul termőre. A gyümölcshozam előre nem meghatározható: egyik évben rengeteg gyümölcs terem, másik évben mindössze egy kevés. Ha nagyon sok a termés, mindenképp ritkítanunk kell, így a megmaradó szilvák egészségesebbek és nagyobbak lesznek. Valamint az ágaknak is könnyebbség, hiszen ha túl sok szilva húzza, könnyen letörhet.

A ringló gyümölcs elkészítéséhez rengeteg recept áll rendelkezésre, szakácskönyvekben, interneten egyaránt találhatunk finomabbnál finomabb ötleteket. Húsok mellett köretként, szilvás gombócként, piteként isteni. Próbálja ki, nem fog csalódni! Jó étvágyat!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.