Tévhitek a gyümölcsmag fogyasztásáról

Néhány gyümölcs esetében elkerülhetetlen, hogy megegyük a magját. Vajon mi történik, ha a szervezetbe kerül?

A gyümölcsök napi fogyasztása elengedhetetlen a szervezet számára. Emellett az sem mindegy, hogy a nap mely szakában, mit és hogyan eszünk. És ha ez sem lenne elég, még egy fontos kérdéssel találjuk szembe magunkat, mellyel kapcsolatban számos tévhit kering. Ez pedig a gyümölcsmag fogyaszthatóságának kérdése. Vajon meg szabad-e enni, vagy sem? Tényleg egészségkárosító hatása van?

Legfőbb szabályok

Fogyasszunk rendszeresen gyümölcsöt. A táplálkozás egyik legfontosabb szabálya, amit a következőkkel érdemes kiegészíteni. Mindig frissen, az idénynek megfelelőt válasszuk a konzerv vagy fagyasztott gyümölcsök helyett. Mivel ezek megemésztése jár a legkevesebb energiával, ezért mindig a fő étkezések előtt 1-2 órával kell fogyasztani. Ha ugyanis nem így teszünk és az étkezést követően nassolunk gyümölcsöt, túl sokáig maradnak a bélrendszerben és nem tudja hasznosítani a szervezet az értékes vitaminokat.

Fotó: 123rf.com

Magtalanítás: igen vagy nem?

Bizonyos gyümölcsök esetében elkerülhetetlen, hogy evés közben a magját is lenyeljük. Ilyen a kivi, a szőlő, a gránátalma és még számtalan más gyümölcs.

Ha ugyanis ezek esetében elkezdenénk kiválogatni a magokat, tovább tartana elfogyasztani pár szemet belőlük, mint egy háromfogásos vacsorát. Ráadásul nem is laknánk jól vele, hiszen némelyiknek alig maradna húsa a kimagozás után.

Tehát bátran vessük bele magunkat és együk kedvünkre a gyümölcsöket maggal, hússal és akár még a héját sem kell leszedni.

A nagyobb méretű gyümölcsök evése esetében, ha kedvünk vagy gusztusunk úgy tartja, szemezgethetünk a magok között. A dinnyénél szinte mindenki kiválogatja a fekete magokat. Ettől függetlenül nem kell attól tartani, hogy a táplálkozás során ez gondot fog okozni. Bár ezeket nem tudja megemészteni a szervezet, egyszerűen távozik a salakanyaggal.

Zöldség

A zöldségek esetében még kevésbé elkerülhető, hogy a magokat ne fogyasszuk el. Érdekesség viszont, hogy ez sokkal kevesebb embernek jelent problémát. A mag fogyasztásával kapcsolatos tévhitek – például, hogy kikelnek a gyomorban, vagy ott összegyűlnek, és nem jutnak ki – inkább a gyümölcsök esetében figyelhetőek meg. Ebből is látszik, hogy ezek nem rendelkeznek valóságalappal.

Fotó: 123rf.com

 

Jó tanács

Kerülni kell a mag szervezetbe jutását a kisbabák esetében, mivel az ő pocakjuk még máshogyan reagál az ételekre. Kortól függően nem is adható nekik bármelyik gyümölcsből. Számukra inkább préseljük és szűrjük a gyümölcsöket, mielőtt odaadnánk nekik.

Hasznos magok

Persze a magokra nem feltétlenül kell szükséges rosszként tekinteni, mivel hasznosíthatóak a táplálkozásban. Például egyes gyümölcsük összepréselt magjaiból különböző italok készíthetőek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.