A zöldbab 7 titka 2015-03-02 Blog, Zöld Megosztás: Tweet A konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. Emellett mégis rendkívül válogatós zöldség. A zöldbab kedvelői kedvükre válogathatnak a receptek tucatjai között, mivel ez a zöldség számtalan fogás alapja lehet. Párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is ízletes ételeket varázsolhatunk belőle. Ráadásul igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák. A zöldbab nem hazudtolja meg származását A Mexikóból érkezett növény annyira nem kedveli a fagyokat, hogy csak olyan helyre érdemes ültetni, ahol árnyék sem vetődik rá. A meleg mellett vízigénye is hatalmas, ezért rendszeresen öntözni kell. Ezt pedig többször, kis adagokban érdemes megtenni. Megelőzi a burgonyát A kifejlett magokat tartalmazó szárazbabnak tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség. Érdekesség viszont, hogy zsenge formájában bártan fogyaszthatják az alakjukat féltők is, mivel a zöldbabban – száraz változatával ellentétben – rendkívül alacsony mennyiségben van jelen a szénhidrát és a fehérje. A zöldborsó nem barátja A zöldbab különösen rossz viszonyban van a zöldborsóval. Tehát ha magunk szeretnénk termeszteni, semmiképpen ne ültessük a két növényt egymás közelébe. Sőt, arra is ügyelnünk kell, hogy a zöldbab nem fejlődik ki olyan talajban, ahol előzőleg zöldborsó termett. Minden évben költözik Meglepő tény, hogy nem csak a zöldborsóval, de önmagával sem fér össze ez a zöldség, így évről évre új földbe kell elvetni. A cékla, a paradicsom, vagy a zeller viszont serkentőleg hat rá, és elősegítik a hüvelyek fejlődését. Tegyük el télire Termesszük bártan, vagy vegyük akár zsák számra, mivel a zöldbab jó adottságokkal rendelkezik arra, hogy fagyasztott formában tároljuk. Még mielőtt bezacskózva a mélyhűtőbe tennénk, mindenképpen pároljuk néhány percig sós vízben, majd a porciózás előtt hűtsük le. Kiváló adottságok A zöldbabok vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy élénkzöld színű, szabályos formájú, kemény és bársonyos tapintású legyen a zöldség. Ha sikerül frissen hozzájutnunk, akár egy héten át tárolhatjuk a hűtőben, mielőtt elkészítenénk. Tápláló Míg kalóriatartalma alacsony, addig kalciumban, káliumban és rostban bővelkedik. Fehérjetartalma miatt – főként, ha szárított változatát fogyasztjuk – kiváló húspótló, így a vegetáriánus étrendből sem hiányozhat. A, B-1, B-2, B-6 és C-vitamint tartalmaz, emellett serkenti a májműködést. Érdemes minél többször fogyasztani. Szerencsére annyira sokrétű az elkészítési módja, hogy biztos nem fogjuk megunni. Forrás: