Jobb agyféltekés rajzolás?

Mindenki, akiknek a művészi tehetsége nem fejlett, irigykedve nézik azokat, akik fényképhatású rajzokat készítenek, gyönyörű tájképeket festenek, vagy csak egyszerűen másodpercek alatt élethűen árnyékolnak valamit

Miben áll vajon a rajztehetség? És lehet-e tanulni?

A jobb agyféltekés rajzolással úgy tűnik, igen. Magyarországon is számtalan helyen és időpontban elérhető tanfolyamok négy nap alatt jelentős eredményt ígérnek.

Valóság lenne vagy ámítás?

Az egész akkor kezdődött, amikor egy amerikai rajztanár rájött arra, hogy a rajzolni tudó és nem tudó diákok nem ugyanazt látják. Kidolgozott egy módszert, ami az észlelést fejlesztette, így később a kísérletben részt vevők pontosan le tudták rajzolni azt, amit láttak. A tanár szerint ehhez mindössze öt érzékelési módot kell elsajátítani: szélek, terek, viszonyok érzékelését, fények és egészek, valamint az egész érzékelését, mely már automatikusan kialakul.

Biológiai háttér

Az emberi racionalitásért a bal, a kreativitásért a jobb agyfélteke felelős. A rajzolás alapvetően jobb agyféltekés tevékenység – a tanfolyam arra tanít, hogyan szorítsuk háttérbe a bal agyféltekést. Kutatók állítják, hogy a rajzolás nem velünk született képesség, sokkal inkább valami olyasmi, amit bárki képes elsajátítani. Bizonyított tény, hogy a két agyfélteke két teljesen más gondolkodásmódot alkalmaz.

A bal a verbális, logikus, racionális gondolkodásért felelős, míg a jobb a non-verbális, észlelő. vizuális, intuitív, kreatív gondolkodást vezényli. Ez a magyarázata annak, hogy miért nem tudunk egyszerre a rajzolásra és a beszélgetésre koncentrálni. És ez az is jelenti, hogy azok, akik tudnak rajzolni, képesek váltani a gondolkodásmódok között.

A tanfolyamon éppen ezért az a cél, hogy a jobb agyféltekét bírják működésre – különböző gyakorlatot segítik a koncentrálást. A négy nap alatt elsajátíthatjuk ezt a technikát, és megtanulhatjuk a két agyfélteke összehangolását is.

pszichiatria_kepgaleria1

Tanfolyam és terápia

A technika azonban nem csak rajztehetségünket fejlesztheti, hanem önismeretünket is, éppen ezért ma már terápiás céllal is használják. Akik tanítják, azt tartják a legfontosabbnak, hogy az emberek megtanulnak látni. A tanfolyam gyakorlatai közben egész más tudatállapotba kerülünk, melynek segítségével oldhatjuk a bennünk lévő feszültséget. Legyőzhetjük félelmeinket, erősíthetjük önbizalmunkat, ráadásul a magunkban felfedezett kreativitás bármikor jól jöhet – mondják.

De nem csak a hétköznapi gondokkal küzdő ember számára hozhat „gyógyulást” a módszer, hanem a súlyos mentális betegségben szenvedőknek is. A jobb agyfélteke aktiválása, a sikerélmények, valamint az, hogy az ilyen foglalkozásokon betegek és egészségesek egyaránt részt vesznek, mind növelik a gyógyulást esélyét. Ráadásul egy ilyen közegben a beteg nem érzi, hogy el lenne szigetelve a világtól, ami gyorsítja az önelfogadás folyamatát.

Pontos adatok még nem állnak rendelkezésre arról, hogy miben és mennyire hatékony a módszer, de az eredmények támadhatatlanok. Ráadásul a művészetterápia régóta bevett módszer pszichés betegek gyógyítására, így joggal feltételezhetjük, hogy nemsokára bevett szokás lesz a rajzterápia ezen formája is.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: