Mit jelent szervdonornak lenni?

Halálunk utáni életmentés? Tehetünk azért, hogy halálunk ne csak veszteség legyen, hanem más emberek számára remény az életben maradásra.

Az orvostudomány mai állása szerint donorként felajánlhatjuk szerveinket olyan emberek számára, akiknek ez az életet jelenti. A donorra várók listája napról napra nő, azonban az embereknek csupán egy kis hányada dönt a szervadományozás mellett. Mit kell tudni erről a folyamatról? Egyáltalán milyen szerveink menthetnek életet?

Donorszervek

Jelenleg a szemek, szív, tüdő, máj, vese, vékonybél és a hasnyálmirigy ajánlhatóak fel donorként életkorunkat és egészségügyi állapotunkat figyelembe véve. Fontos tudni, hogy bizonyos szerveinket életünkben is átültethetik egy másik emberbe.

Mindezt úgy, hogy mind a donor, mind a szervre váró személy a műtétet követően teljes életet élhet. A veseelégtelenségben szenvedőket sok esetben családtagjaik segítik ki az életmentő műtéteknél, de élő személy felajánlhatja hasnyálmirigyének, májának, vagy tüdejének egy részét is.

Kortól és nemtől függetlenül

A szervtranszplantációra várók listája sokkal hosszabb, mint azoké, akik donorként ajánlják fel szerveiket. Fontos tudni, hogy nemtől és kortól függetlenül szervadományozó válhat mindenkiből! A fiatalkorúaknak természetesen szülői beleegyezés is szükséges a jelentekésnél.

Az életkornál azonban sokkal fontosabb szempont a donor életvitele és egészségügyi állapota, hiszen csak az egészséges, normálisan működő szervek ültethetőek át. Ebből kifolyólag nem jelentkezhetnek donornak rákbetegek és HIV vírussal fertőzött személyek. Ezzel ellentétben a hepatitisz nem zárja ki a szervátültetés lehetőségét, amennyiben ilyen vírussal fertőzött személy is szerepel a listán.

Szervdonornak lenni

A jelentkezés során az adataink kitöltését követően bekerülünk egy országos és nemzetközi szinten is működő donorlista nyilvántartásba, s emellett kérhetünk donorkártyát, melynek segítségével minden körülmények között azonosítható az adományozó szándéka a szerveivel kapcsolatban. Hirtelen bekövetkező halál esetén a hozzátartozók is dönthetnek szerettük szerveinek adományozása mellett. Ilyen esetben nem hagyható figyelmen kívül, hogy öt ember életét mentheti meg minden szervátültetés.

Teljes anonimitás

A szervadományozásnál semmilyen körülmények között nem adhatóak ki a szervet felajánló személy adatai. Ennek a szabálynak a betartására kórházanként, országosan és nemzetközi szinten egyaránt egy erre a célra felállított etikai bizottság ügyel. Mindez igaz abban az esetben is, ha a donor élő személy. Továbbá a szervadományozásnak teljesen önkéntesnek és ingyenesnek kell lennie.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Tragikus hír jött: 33 évesen, így halt meg a színésznő. Gabi egész életében csak mások megsegítésén dolgozott | Fontos hírek, információk a világról

    […] A szervadományozásnál semmilyen körülmények között nem adhatóak ki a szervet felajánló személy adatai. Ennek a szabálynak a betartására kórházanként, országosan és nemzetközi szinten egyaránt egy erre a célra felállított etikai bizottság ügyel. Mindez igaz abban az esetben is, ha a donor élő személy. Továbbá a szervadományozásnak teljesen önkéntesnek és ingyenesnek kell lennie.-írja a https://napidoktor.hu […]

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.