Állati szervátültetés?

Elképzelhető, hogy a disznók az ebédlőasztalról a műtőasztalra kerülnek át?

Az állatok szervdonorként való használata az orvostudomány következő nagy kihívása: az emberi transzplantációkban részt vevő állati szervek megoldhatják a várólisták problémáját. Nagy-Britanniában 8 ezer beteg van szervátültetési listán, ebből naponta átlagosan 3-an halnak meg. Azonban idegen faj esetén még fokozottabb a kilökődés kockázata, emiatt jelenleg az őssejtek vannak reflektorfényben.

A disznószívet jelenleg szívbillentyű forrásaként használják, a billentyű feladata, hogy a szíven belül biztosítsa az egyirányú véráramlást. A beavatkozás előtt a billentyűt kémiai módszerekkel kezelik, ily módon csökkentve annak idegenségét. Ugyanis az idegen eredetű szövettel szemben fellép az immunrendszer, és a beültetett szerv kilökődik. Emiatt a Lancet oldalain olvasható tanulmány speciális állatokat, a GTKO-disznókat mutatja be, mely genetikailag módosított fajta sejtjei kevesebb immunreakciót kiváltó molekulát tartalmaznak.

f15hkf9v7

Azonban Dr. David Cooper és a Pittsburghi Egyetem munkatársai szerint vannak más, megoldásra váró problémák is: a szövetroncsoló  véralvadék-képződés, valamint a kifejezett gyulladás jelentkezése. A további genetikai módosítások kivitelezése továbbra is folyamatban vannak, vagyis az állati eredetű szervátültetés még évekig biztos nem terjed el a klinikai gyakorlatban.

Mindazonáltal a teljes szervek esetén ugyan egyelőre nem, kis sejtcsoportok beültetése esetén viszont várható siker. 1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei pusztulnak el, emiatt szenved zavart a vércukor szabályozása. Adná megát a lehetőség, hogy külső, gyógyszeres pótlás helyett új, inzulintermelésre képes sejteket ültessenek be. És itt merülnek fel forrásként disznó eredetű sejtek – ugyanis az inuzulinterápia hajnalán az orvosok disznóból kivont inzulint alkalmaztak. Majomkísérletekben már sikeresen alkalmazták a módszert, azonban a klinikai kipróbálás még várat magára.

Az állati forrásból végzett szervátültetés a jövőben új perspektívákat nyithat meg az orvoslásban, azonban a biztonsági kritériumokat végig szem előtt kell tartani.

Forrás: