Ha többet kell aludnunk: 6 jel

Lehet, hogy az alváshiány akadályoz meg bennünket abban, hogy megfelelően teljesítsünk?

Az alvás ugyanolyan létfontosságú számunkra, mint a táplálkozás – állítja Dr. Mary Susan Esther, az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia elnöke. Ráadásul nagy valószínűséggel nem a vacsoráról mondunk le, hanem éjszakába nyúlóan dolgozunk, amikor szorít a határidő.

A krónikus alváshiány azonban számos egészségügyi rendellenesség, többek között magas vérnyomás, elhízás, depresszió, rendszertelen hormontermelés, gyenge immunrendszer, emlékezetkiesés, állandó ingerlékenység, valamint csökkent koncentrációs készség és reakcióidő kialakulásához vezethet. Az alábbiakban sorra veszünk néhány jelet, hogy mindenki eldönthesse, hátráltatja-e az alváshiány mindennapi működésében:

munka48013

1. Nem kívánod az ebédet. Az alváshiánytól állandó éhséget, vagy éppen ellenkezőleg, makacs étvágytalanságot is tapasztalhatunk. Felborítja biológiai óránkat, ezért az alváshiányos időszakban sokan meghíznak vagy lefogynak.

2. Az elmúlt 5 percben három másik weboldalt néztél meg, és kétszer ellenőrizted az e-mailjeidet. Valószínűleg nem figyelemhiányos rendellenességben szenvedsz. Legyen szó akár egy gyors e-mail magírásáról vagy egy kémiai egyenlet megoldásáról, az alváshiány szinte lehetetlenné teheti a koncentrálást.

3. Nem emlékszel, hová tetted a slusszkulcsot. Az agyunknak alvásra van szüksége a felfrissüléshez és regenerálódáshoz. E nélkül a rövid távú memóriánk gyengülhet. Ez magyarázza azt, hogy az éjszakába nyúló készülés ritkán hoz jobb eredményt a vizsgán vagy a munkahelyen, mint az átaludt éjszaka.

shutterstock_646256442

4. Nem tudsz beszállni a beszélgetésbe. Eljön a szombat este, és rendesen el is megyünk a buliba, de ha nem aludtunk eleget, képtelenek vagyunk előhozakodni szellemes beszólásokkal.

5. Álmos vagy a volánnál. Az még csak rendben lenne, hogy a monitor előtt vagy egy megbeszélésen időnként elhomályosodik a tekintetünk, de ha a volánnál, vagy bármilyen életveszélyt rejtő helyzetben kell küzdenünk az ébren maradásért, már nem pusztán unalomról van szó. Több alvásra van szükségünk. A koffeintartalmú italok, a dübörgő zene vagy januárban a lehúzott ablak talán egy időre felfrissít, de hosszú autóúton nem tart ébren.

6. Betegnek érzed magad, de sosem betegszel meg. Az immunrendszerünk alvás közben regenerálódik és erősödik. A vitaminok fogyasztása mellett tehát érdemes betartani a napi hét óra alvást is, hogy egész évben egészségesek maradhassunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/