Diétázzunk helyesen – 5 alapvető tápanyag

Dr. Ferenc Ildikó diabetológus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy mi az az öt alapvető tápanyag, amit fogyasztanunk kell ahhoz, hogy eredményes legyen a diéta.

Szinte minden nő, de akár férfi is belefogott már valamilyen diétába. Bőszen kutakodunk, hogy mik azok az ételek, amik abszolút tiltólistán vannak, és megpróbáljuk kerüljük ezeket az élelmiszereket. Arra azonban kevesen gondolunk, hogy a diéta alkalmával is vannak olyan tápanyagok, amiket viszont kötelező lenne fogyasztani, mind az egészségünk, mind a diéta eredményessége érdekében.

Dr. Ferenc Ildikó diabetológus arra hívja fel a figyelmünket, hogy mind a diétázók, mind a cukorbetegek étrendje hasonlít az egészséges táplálkozás alapelveihez. Diéta esetében egyszerűen csak kevesebb mennyiségekről beszélünk. Nagyon fontos, hogy az energia mennyiség kiegyenlítésére figyelnünk kell. Ez azt jelent, hogy annyi energiát kell elégetni, amennyit beviszünk.

A kötelező öt!

Minden esetben fontos öt alapvető tápanyagot bevinnünk a szervezetünkbe. Ezek a következők: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok. Amennyiben ezt az öt alapvető tápanyagot nem visszük be a szervezetünkbe, különböző tünetek jelentkezhetnek. Ilyenek a fáradtság, a rossz közérzet, az izomfájdalmak.

Az öt tápanyag megfelelő aránya

Ferenc doktornő elmondta, hogy világszerte azt a diétát tartják a legoptimálisabbnak, ahol az energiatartalom 50 százalékát szénhidrátból, 20 százalékát fehérjéből, és 25-30 százalékát zsírból fedezzük.

Hasznos praktikák

Az a legjobb, ha a szénhidrátokat gyümölcs, zöldség és rostban gazdag gabonafélék formájában visszük be a szervezetünkbe. Erre azért van szükség mert ekkor a vitamin és ásványi anyag szükségeltünket is fedezzük.

Az is nagyon fontos, hogy ne éhezzünk. Az ételeket többször kis adagban vigyük be a szervezetünkbe. 10 dkg rizsben például 70 gramm szénhidrát van, ami megfelel akár egy szelet csoki energiatartalmának is.

Diéta és édesség

Édességet tehát nem ajánlott fogyasztani, de a cukorpótlókkal édesített ételek fogyasztása megengedett. A cukorpótlók, mit például a nyírfacukor vagy a gyümölcscukor, tartalmaznak szénhidrátot, kalóriát. Ezek ugyan úgy viselkednek tehát, mint a hagyományos szénhidrátok.

Az édesítőszerek viszont nem tartalmaznak plusz kalóriákat, szénhidrátokat. Ilyen cukorpótló lehet például a természetes anyagból készült stevia. A stevis nevű növény egyébként vasat, magnéziumot és cinket is tartalmaz.

Forrás: