A plasztika nem csak csupa csoda!

A szépészeti beavatkozások nem csak tökéletesebb külsővel járnak – beszélni kell a plasztikai műtétek nem túl áldásos hatásairól is…

A plasztikai műtéteket automatikusan a csinosabb külsőhöz, a tökéletes archoz, a ránctalan bőrhöz, a hibátlan formákhoz kötjük, kihagyva gyakorlatilag, a szépészeti beavatkozásokban rejlő kockázatokat. Pedig még a manapság létező, technikailag igen fejlett módszerek mellett is vannak mellékhatásai, és veszélyei ezeknek az operációknak.

A pénz nem minden, és a test nem csupán egy eszköz, amit alakítani lehet! A plasztika jelentése alapvetően a testrészek korrigálása, illetve helyreállítása és funkcióinak javítása. A plasztika szó, a görög plasztikoszból szóból származik, mely formázást jelent. A test vonalainak átalakítása, formálása tehát a lényeg, legyen szó akár egy deformált kinézet helyrehozásáról, akár a megjelenés előnyösebbé tételéről.

Kétféle plasztikai műtét létezik: a kozmetikai (szépészeti), melynek keretén belül a külsőt előnyösebbé teszik, a szépséget növelik, és a rekonstrukciós műtét, amelyet balesetek, komoly sérülések, égések alkalmával használnak, illetve fejlődési rendellenességek miatt, daganatos betegségek kezelése után.

A plasztikai műtétek, elsősorban a rekonstrukciós operációk kezdete, a 2000-es évre nyúlik vissza – manapság azonban hihetetlen népszerűségnek örvendenek, főként a szépészeti beavatkozások. Nem kétséges, hogy a plasztika óriási lehetőség azoknak, akik változtatni akarnak külsejükön, mert az az önbizalmukat teljes mértékben visszavetette. Tisztában kell azonban lennünk, a plasztikai műtétek rossz vagy negatív hatásaival is, és itt nemcsak a pénzügyi oldalukra kell gondolni.

k25kc2mh11

A negatív hatások

A plasztikai beavatkozások nem olcsók, és magukban foglalják a bőrátültetést is. Nagyon sok pénzt emészthetnek fel, és sokakkal előfordul, hogy elszámítják magukat: csak a műtétre gondolnak, nem számolnak bizonyos pluszokkal, ami még hozzá tartozik. A váratlan kiadásokat ugyanúgy ki kell fizetni.

A műtét ráadásul nemcsak az operációból áll: azt követően még gyógyszereket is kell szedni, melyek szintén nem olcsók. Az esetleges komplikációkról pedig, még nem is esett szó. Egy plasztikai beavatkozás tehát drága és bonyolult dolog, amelyet követően a páciensnek fokozottan kell vigyáznia is magára, s óvintézkedéseket kell betartania.

Számos rizikót is tartogat a műtét! Fennáll nemcsak a fájdalom, de a fertőzés, allergiás reakció, hányinger és hányás lehetősége. Mind velejárói lehetnek a beavatkozásnak. Ehhez még jön rizikóként, hogy hogyan reagál a szervezet a gyógyszerekre, magára az implantátumra (lehet, hogy elutasítja!), s kockázatot jelent továbbá a pigmentáció, a vérrögök, bőrelhalás és idegkárosodás az adott területen. Mindezek további komplikációkat jelenthetnek.

Az operáció rizikósabb lehet ugyanakkor a dohányosok számára, mivel később gyógyulnak a sebeik, fokozott a fertőzésveszély, véraláfutás, hegesedés fordulhat elő náluk és tüdőproblémákkal is számolhatnak. Az is bizonyos, hogy számos, plasztikai műtéten átesett páciens később is kritikusan viszonyul a külsejéhez: rögeszméjévé válik, s olyan mértékben csak azzal foglalkozik, hogy újabb beavatkozásoknak veti alá magát – függővé válhat.

Ma már neve is van ennek a gyakori problémának: test dysmorphiás rendellenesség. Ezeknek az embereknek eltorzul a testképe, bármit is tesznek, soha nincsenek megelégedve igazán a kinézetükkel. Természetesen egészen más eset, ha valakit baleset, sérülés, vagy valamilyen fejlődési rendellenesség miatt kell operálni. Az azonban minden esetben tanácsos, hogy beszéljük át alaposan a dolgot a plasztikai sebésszel, akinek a beavatkozás minden lehetséges hátrányára is fel kell hívnia a figyelmet!

Forrás: