Agyban nagy dohányosok

Erősebb az akarata annak, aki már leszokott a dohányzásról, és ez az agy egyes területein is megfigyelhető.

A Trinity Kollégium és a dublini Dohányfüst Mentes Társaság Kutatóintézete összehasonlította azokat, akik dohányoznak, és akik már leszoktak a káros szenvedélyről. A titok nyitjára akartak rájönni a sikeresen leszokók agyműködésének tanulmányozásával.

Funkcionális MRI-vizsgálatot végeztek dohányosokon; olyanokon, akik már leszoktat; illetve akik sosem dohányoztak. Közben olyan feladatokat kellett elvégezniük, melyek a leszokáshoz feltételezhetően fontos kognitív képességeket mérték fel. Például az indulatkezelést, a viselkedés kontrollját és a figyelmet.

A kutatók felfedezték, hogy a feladatok végrehajtása közben a dohányosok prefrontális régiójának működése csökkent. Ez az agyi terület felelős a viselkedés ellenőrzéséért.

cigaretta11

A kéreg alatti részek aktivitása viszont nőtt, például a nucleus accumbensé, mely a nikotin-stimulus megugrására válaszol. Ezzel szemben a már leszokott egykori dohányosoknál nem jelentkezett ez a kéreg alatti aktivitás, helyette a viselkedésellenőrzésben kritikus fontosságú frontális lebenyek működtek erőteljesebben, sokkal jobban, mint azoknál, akik sosem gyújtottak rá.

Ezek arra utalnak, hogy az „önuralomért” feltételezetten felelős agyi területek erősebben működnek azoknál, akik már leszoktak a dohányzásról. Ezt a fajta önkontrollt le lehet mérni és összefüggésbe hozni bizonyos agyi régiókkal, és valószínűleg meghatározzák a leszokásra való képességet is.

Az eredmények alátámasztják, hogy mennyire fontos a vágy legyőzéséhez szükséges kognitív képességek gyakorlása a leszoktató terápiák során. A NeuroImage című folyóiratban megjelenő tanulmányt Hugh Garavan professzor, Dr. Liam Nestor és munkatársaik készítették.

Forrás: