A keserű ízről a szervezet azt hiszi mérgező

Az erősen keserű anyagok nemcsak hányinger-érzetet keltenek, de, hanem a gyomoraktivitás is a hányingerre jellemző mintázatot mutat.

Az ízek alapvető szerepet töltenek be a szervezet védelmében – olvasható a Current Biology aktuális kiadásában. Paul A.S. Breslin (Monell Center, Philadelphia) és munkatársai megállapították, hogy az erősen keserű anyagok nemcsak hányinger-érzetet keltenek, de, hanem a gyomoraktivitás is a hányingerre jellemző mintázatot mutat.

A munka hozzájárulhat az elhúzódó hányingerben szenvedők, például terhesek, kemoterápián átesett betegek, illetve gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedők kezeléséhez.

keseru

Segíthet, ha ezek az egyének kerülik a nagyon keserű ételek bevitelét. A tudódok vázolták, hogy a bevitt tápanyag összetétele számos következménnyel jár a szervezet számára: például a cukor és a zsír olyan hormonok felszabadulását vonja maga után, ami az emésztést és az anyagcserét segíti elő. A tanulmány arra is fényt derít, a szervezet hogyan válaszol a méreganyagokra.

A keserű érzés hányingert kelt, ugyanis a szervezet úgy véli, hogy toxin jutott be – például mérgező növényből. Ennek hatására az egyén a későbbiekben elkerüli a potenciálisan mérgező szert. Gyakorlatilag a hányinger tesz különbséget az enyhén keserű, minden nap fogyasztott anyagok, például kávé, csokoládé, sör, és a mérgek között, melyen igen intenzív keserű ízt hordoznak. Amint a szervezetbe ezek a potenciális toxinok bejutnak, a gyomor működése a hányingeren keresztül megakadályozza, hogy ezek a vérbe kerüljenek.

Forrás: