A pénz igenis boldogít!

Egy friss felmérés szerint, ha választásra kerül sor, a többség inkább egy jól fizető állás mellett dönt, még ha ez a boldogsága rovására is megy.

Több mint 2500 embernek tették fel a kérdést, hogy milyen munka tenné őket boldogabbá, egy olyan, ahol 50 000 fontért ésszerű munkaidő mellett napi 7,5 óra alvásra jutna idejük, vagy egy olyan, ahol 90 000 fontért, jóval húzósabb időbeosztás mellett naponta csupán hat órát alhatnának. A felmérés készítői, a Cornell Egyetem közgazdászai azzal szembesültek, hogy a megkérdezettek többsége az utóbbi mellett döntene, még akkor is, ha tisztában lenne vele, hogy ez kevésbé tenné őt boldoggá.

Választásukat egyesek azzal indokolták, hogy úgy érzik, családjuk elégedettebb lenne, ha a jobban fizető állást választanák, mások azzal, hogy így nagyobb megbecsülésnek örvendenének a társadalomban, néhányan pedig úgy érezték, a többet fizető pozíciójukkal céltudatosabbá válhatnának.

az%252520ido%252520penz11

Alex Rees-Jones, a kutatást végző egyik PhD hallgató szerint az eredményeket a politikusoknak is érdemes lenne figyelembe venni, hiszen – a fentiek fényében – úgy tűnik, a kormány olyan politikai intézkedésekkel teheti elégedetté az embereket, amiket azok valójában nem akarnak maguknak.

A kutatások eredményeiről a szakemberek egy hamarosan Ausztriában megrendezésre kerülő konferencián fognak beszámolni, írott formában pedig az American Economic Review hasábjain találkozhatunk vele.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.