Dohányzás? Tippek a leszokáshoz!

Az első szál cigaretta után valószínűleg még nem gondolunk azokra a nehézségekre, amit a dohányzásról való leszokás okoz. Íme néhány pótcselekvés ötlet!

A füstölgés kellemetlen oldalát többnyire csak pár éves dohányzás után érzékeljük, de szerencsés esetben még a súlyosabb következmények megjelenése előtt sikerül leszokni káros szenvedélyünkről. Írásunkban most ötleteket adunk arra, hogy mihez kezdjünk, ha ránk tör a cigaretta utáni vágy!

Tapasz, rágógumi, gyógyszer: ma már számtalan eszköz segít, ha a füstmentes életet választjuk. A különböző készítmények segítségével fokozatosan csökkenthető a nikotinéhség, és így sok, a leszokással járó kellemetlen mellékhatást megspórolhatunk. dohanyzas8

A dohányzás, függőség; ha rabjai vagyunk, a leszokás során a nikotin pótlása mellett azonban előbb-utóbb adódnak olyan élethelyzetek, amelyek különösen megnehezítik a dolgunkat. Az ilyen helyzetekre érdemes előre felkészülnünk, és olyan pótcselekvéseket keresnünk, amelyek segítségével elterelhetjük gondolatainkat a cigaretta utáni vágyakozásról.

,,A dohányzás szenvedélybetegség, a leszokás éppen ezért nem oldható meg pusztán a biológiai szükségletek – jelen esetben a nikotin – pótlásával. A dohányzás abbahagyása sok esetben jelentős változtatásokat tesz szükségessé az egyén életében." – magyarázza dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical pszichoterapeuta orvosa.

Szükség lehet olyan pótcselekvésekre, amelyekkel az orális fixáció enyhíthető. Hasznos lehet, ha mindig van nálunk egy üveg ásványvíz, amiből kortyolhatunk és a kezünket is lefoglalhatjuk, ha egy hosszú séta közben törne ránk a cigaretta utáni vágy.

A különböző nassolni valók is jó megoldást jelenthetnek, de ha nem szeretnénk a leszokás után a plusz kilók ellen is küzdeni, akkor válasszunk egészséges, alacsony kalóriatartalmú nassokat! Ez lehet szeletelt gyümölcs, zöldség, mértékkel aszalt gyümölcs, vagy különböző magvak.

Jó megoldás lehet, ha a nehéz pillanatokban emlékeztetjük magunkat arra, miért is döntöttünk a leszokás mellett. Ha ez sem segít, tegyünk egy sétát, vagy hívjunk fel egy barátot, ismerőst, akitől támogatást kérhetünk, vagy a beszélgetéssel elterelhetjük a gondolatainak!

cigaretta12

A legtöbb esetben a nikotin utáni vágy pár perc elteltével alább hagy, így csak a legintenzívebb időszakokon kell átlendíteni magunkat. A legnehezebb időszak rendszerint az esti, lefekvés előtti pár óra. Napközben lefoglalnak a tennivalók, de az esti televíziózás, beszélgetés mellett könnyebben elcsábulunk.

Érdemes kicsit átszerveznünk az életünket! Járjunk munka után sportolni, vagy keressünk olyan hobbit magunknak, ami esténként segít elterelni a figyelmünket! A nikotin hiánya miatt keletkező és a leszokással járó stressz levezetésére a sportolás mellett érdemes valamilyen relaxációs tevékenységet is választanunk: ez lehet akár egy forró fürdő, kerti munka, a háziállattal való törődés is, de részt vehetünk szakképzett vezető által irányított csoportos foglalkozásokon is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.