Füstös jutalom

Ha az agy jutalomközpontjában levő sejtekből kivonnak egy bizonyos fehérjefajtát, az blokkolja a nikotin szorongáscsökkentő és jutalmazó hatását.

A The Journal of Neuroscience július 27-i számában megjelent állatkísérleti eredmények segíthetnek a nikotin agyra gyakorolt hatásának megértésében. A nikotin úgy működik, hogy kötődik az agysejtek felszínén elhelyezkedő nikotinerg receptorfehérjékhez. Az új tanulmány során, melyet Tresa McGranahan, Stephen Heinemann és T.K. Booker vezetett a Salk Intézetben, kiderült, hogy ha kivonják az agysejtekből ezt a bizonyos nikotinreceptort, mely a jutalomválasz során a dopamin termelését beindítja, az így kezelt egerek kevésbé vágytak a káros anyagra. Nem jelentkeztek náluk szorongásos tünetek sem, melyek rendszeresen tapasztalhatók a nikotinkezelések után. A dohányosok gyakran számolnak be arról, hogy az idegesség oldása miatt gyújtanak rá, vagy emiatt esnek vissza.

nikotin3

"Az eredmények azt mutatják, hogy a dohányfüggőség kialakulása mögött feltételezett jutalmazó és szorongáscsökkentő hatás egyetlen agysejt-összetevő működésén múlik.” – mondta Paul Kenny, a Scripps Kutatóintézet drogfüggőségi szakértője. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az agytörzs egyik részében, a ventrális tegmentális területen található alfa-4 nikotinreceptor blokkolásával csökkenthető a nikotin jutalmazó hatása. Mivel az alfa-4 többféle sejttípusban is jelen van a területen belül, nem vált világossá, hogy a nikotin miként vált ki kellemes érzéseket.

A kutatók olyan egereket tenyésztettek ki, melyekben csak az agyi idegsejteken nem termelődött alfa-4 receptor. Ezek a rágcsálók kevesebb időt töltöttek nikotinkereséssel, ami arra utal, hogy az alfa-4 receptorok szükségesek ahhoz, hogy a nikotinnak jutalmazó hatása alakuljon ki. Esetükben a nikotin nem csökkentette a szorongáshoz hasonló viselkedésformákat sem, ahogy az egészséges egerek esetében ezt tapasztalták.

"A nikotinfüggőség két kulcstényezőjéhez, a jutalomhoz és a szorongáshoz kapcsolódó receptorok beazonosítása segíthet jobban megérteni azt az utat, ami a függőséghez és a lehetséges kezeléshez vezethet.” – mondta McGranahan. A dohányzás miatt kialakuló betegségek még mindig a vezető halálokok közt szerepelnek világszerte, évente több mint 5 millió ember életét követelik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.