A nikotinfüggőség az agyban dől el

Amerikai tudósok szerint a dohányzás befolyásolja agyunk szerkezetét. Kiderült, hogy azoknál, akik ennek a szenvedélynek a rabjai, megváltozik a szürkeállomány mérete.

Amerikai kutatók egészséges önkéntesek vizsgálata során megállapították, hogy a dohányosok agykérge ? ahol az idegsejtek találhatók ? vékonyabb, mint azoké, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel. Ez az elváltozás a homlok mögötti agyterületen volt a legkifejezettebb, méghozzá a bal oldalon.14679A jelenlegi eredmények arra utalnak, hogy ennek az agyi régiónak az elváltozása a felelős a dohányzással kapcsolatos függőség kialakulásáért. Mivel ehhez a területhez köthető az ösztönös cselekedetek kontrolja, a jutalmazási folyamatok feldolgozása és a döntéshozatal, érthető hogy a nikotin miért is okoz függőséget.

Természetesen a kutatók további vizsgálatokat is terveznek, hogy a leszokás következményei is kiderüljenek. Dr. John Krystal a Yale Egyetem tanszékvezetője szerint a dohányzás hatásai szinte felhalmozódnak az agyban, éppen ezért fontos, hogy a fiatalok körében hatásosan lépjünk fel a megelőzés terén.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.