Egészséges cigaretta?

Egészségügyi szempontból természetesen az a legjobb ha semmilyen cigarettával nem kísérletezünk, de azoknak a millióknak, akik mégsem tudnak lemondani szenvedélyükről, a Cornell Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel kevésbé károssá tehetők a dohánytermékek.

Természetes antioxidánsok felhasználásával a kutatóknak sikerült bizonyítaniuk, hogy a likopin- és szőlőmagkivonat-tartalmú filterek segíthetnek csökkenteni a szűrőkön átjutó rákkeltő szabadgyökök mennyiségét. A kutatás részletes leírását a Journal of Visualized Experiments (JoVe) című szaklapban publikálják majd a tudósok.

"Ezzel a technológiával csökkenthetjük a dohányfüst káros hatásait" – magyarázta Dr. Boris Dzilkovski kutató. "A szabadgyökök ugyanis nagymértékben rákkeltőek és egészségkárosító hatásúak."

142991

A tudósok már korábban is kísérleteztek egészségesebb cigaretták létrehozásával. A vörösvérsejtek oxigénellátásáért felelős hemoglobin és az aktív szén képes 90 százalékkal csökkenteni a rákkeltő füstben található szabadgyökök mennyiségét, de a technológia annyira költséges, hogy piaci forgalomba sosem kerültek a fenti anyagokat tartalmazó cigaretták.

"Gyakorlatilag ezzel a módszerrel egészségesebb dohánytermékeket lehetne létrehozni, ami alternatívaként szolgálhatna az erősen rákkeltő hagyományos cigarettákkal szemben" – tette hozzá Dr. Aaron Kolski-Andreaco, a JoVE szerkesztője.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.