Nem előzi meg a csontritkulást a kalcium

Nem előzi meg a csontritkulást a több kalcium- és D-vitaminbevitel idősebb férfiaknál, a testedzés azonban növeli a csontsűrűséget.

A Melbourne-i Egyetem szakemberei Robin M. Daily vezetésével vizsgálataik során ötvenkilenc-hetven év közötti férfiakat osztottak több csoportba. Az egyik csoportban lévőknek testedzést írtak elő, a második tagjai kalciummal és D-vitaminnal dúsított tejet ittak, a harmadik csoportban lévők mindkettőt csinálták, a negyedik csoport semmit sem tett.

Megmérték csontsűrűségüket a tizennyolc hónapig folyó vizsgálat kezdetén és végén. Kiderült, hogy a testedzést végző férfiak csontsűrűsége nagyobb volt, mint azoké, akik naponta ezer milligramm kalcium és nyolcszáz (IU) egységnyi D-vitamint szedtek. Nem járt plusz előnnyel a kalcium és D-vitamin étrend-kiegészítők fogyasztása a harmadik csoport tagjai számára, akik testmozgást is végeztek.

16199

Ez utóbbi azt jelzi, hogy a férfiak étrendjében volt elegendő D-vitamin és kalcium, ami hozzásegítette őket a csontsűrűség erősítéséhez testedzés útján – mutattak rá a szakemberek a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism szaklapban közzétett tanulmányukban. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vizsgálat eredményei ellenére az embereknek szükségük van a napi elegendő kalcium- és D vitaminbevitelre, hogy csökkentsék a csontritkulás kockázatát.

"Olyan ez, mint a négylábú asztal. Szükség van a D-vitaminra és a kalciumra, a testmozgásra és a gyógyszeres kezelésre, ha fellép a csontritkulás, a negyedik láb pedig az, hogy elmagyarázzuk az embereknek, miként előzhetik meg a csonttörést" – fejtette ki Mone Zaidi, a New York-i Mount Sinai Orvosegyetem oszteoporozis kutatója.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.