Kalcium – több kell, mint amennyi elég

A kalcium felszívódása nem túl jó, átlagosan 20-40% között mozog, tehát az elfogyasztott kalciumból csak ennyi hasznosul, ezt ráadásul sok tényező befolyásolja.

Ide tartozik a túlzott fehérje- és zsiradékfogyasztás, a túlzott foszforbevitel, azaz a kólafélék, kakaók túl gyakori fogyasztása is.

A kevés D-vitamin bevitel, és az oxálsav tartalmú élelmiszerek, mint például a spenót, sóska, rebarbara is gátolják a kalcium felszívódását. Segíti viszont az ásványianyag felszívódását a mozgás, a megfelelő D-vitamin bevitel és a laktóz (tejcukor).

Kalcium felszívódás szempontjából az 1-3 éves korcsoportnak a leginkább alkalmas a gyerekitalok fogyasztása, mivel a kalcium hasznosulását segítő D-vitamint és laktózt tartalmaz, valamint a tehéntejhez képest 40%-kal kevesebb foszfor tartalommal rendelkezik. A kisgyermek, étrendje tartalmazzon olyan ételeket, melyek kalciumban gazdagok.

baba101

Kalciumgazdag adagok

– a reszelt sajttal dúsított szendvicskrém (pl. zöldségkrém, gombakrém)

– a házi gyümölcsjoghurt (50g natúr joghurt és 50g apróra vágott vagy pürésített idénygyümölcs)

– a reszelt sajttal sült hús, zöldség, a rakott, töltött zöldség gratin mártással (besamel mártás reszelt sajttal és tojással)

– a gyümölcsturmix tejalapú gyerekitallal készítve.

Nem is annyira bonyolult

A megfelelő kalcium tartalmú étrendet összeállítani nem annyira bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk. A tejalapú gyerekitalok fogyasztása megkönnyíti a szülők életét, hiszen napi 4dl fogyasztásával biztosítják a napi kalcium szükséglet közel felét.

Emellett csupán kis odafigyelés szükséges, hogy megszerettessünk gyermekünkkel más, kalciumban gazdag ételeket, így biztosítva csontjainak megfelelő fejlődését.

Az 1-3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük – derült ki Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett hiánypótló felmérésből.

tej26

A Társaság megállapítása szerint a szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.

Kalcium az 1-3 éves gyermekek napi étrendjében

Reggeli: 2dl tejalapú ital, teljes kiőrlésű kenyér, zöldségkrém

Tízórai: 150g narancs

Ebéd: zöldborsó leves, paradicsomos burgonyafőzelék, sült csirkemell

Uzsonna: 50g natúr joghurt 50g reszelt almával és 1 teáskanál zabpehellyel

Vacsora: 2dl tejalapú ital, kenyér, házilag készített húskrém, zöldpaprika

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.