A szorongásra hajlamos szívbetegek

Egy nemrég végzett felmérés szerint nagyobb az esélyük a szívroham, a szívelégtelenség és az agyvérzés kialakulására azoknak a szívbetegeknek, akik szorongós természetűek.

Az 1000 szívbeteg részvételével készült kutatás adatai szerint a szorongásos tünetegyüttes 74 százalékkal növeli a különböző keringési problémák kialakulásának esélyeit. A holland Tilburg Egyetem kutatói öt és fél éven keresztül tartották megfigyelés alatt az önkéntes szívbetegeket. Adataik szerint a 106 általános szorongásos tünetegyüttessel élő szívbeteg esetében 9,6 százalékos volt a keringési problémák előfordulásának aránya éves szinten.

Sweet love

A maradék 909 önkéntes esetében ez az arány csupán 6,6 százalék volt. A szívbetegek átlag 24-31 százalékának vannak szorongásos jellegű problémái. Ennek ellenére a mostanit megelőzően csak nagyon kevés kutatás készült a szív- és érrendszeri problémák és a szorongásos tünetegyüttesek kapcsolatáról.

"Bár a koronáriás szívbetegségek és a szorongásos problémák közti kapcsolat még mindig nem tisztázott teljesen, a szorongásra hajlamos szívbetegek jobban teszik, ha jobban odafigyelnek testük jelzéseire" – nyilatkozta Judy O’Sullivan, a Brit Szívgyógyászati Alapítvány munkatársa.

Forrás: