Receptkombinációk cukorbetegeknek 1.

Itt van néhány recept a cukorbetegek részére, hogy ők se maradjanak ki a jóból.

Zöldfűszeres túrókrém:

– 20 dkg sovány túró

– 5 dkg light margarin

– 1 csomag kapor snidling

– 1 csomag petrezselyemzöld

– 1 szál zeller

A túrót villával összetörjük, majd a margarin­nal simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és ­összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd hűtőszekrényben összeérleljük.

E:71 kcal Sz:1 g

recept_doboz35

Baranyai zöldségleves

– 15 dkg sárgarépa

– 15 dkg petrezselyemgyökér

– 20 dkg karfiol

– 15 dkg zöldborsó

– 5 dkg csiperkegomba

– 2 evőkanál olaj

– 5 dkg vöröshagyma

– 4 dkg cérnametélt

– petrezselyem zöld

A zöldséget vékony karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szed­jük, a gombát vékony cikkekre daraboljuk. Az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a sárgarépát és a gyökeret, és összepirítjuk.

Hozzáadjuk a többi zöldsé­get, ízesítjük sóval, és felengedve a kellő mennyiségű víz­zel, kis lángon addig főzzük, míg a zöldségek ressre puhulnak. Ekkor belefőzzük a tésztát, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss petrezselyem zölddel.

E:145 kcal Sz:20,7

csirkeleves5

Gyümölcsleves

– 30 dkg meggy

– 1 db alma

– 1 db cirom

– 1 dl tej, 1,5°/-os

– 1 evőkanál liszt

– egész fahéj

– folyékony édesítőszer

– 3-4 szem szegfűszeg

Kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni a fahéjat a szeg­fűszeggel és a citromhéjjal. Beletesszük a kimagozott meggyet, és amikor kicsit együtt forraltuk, behabarjuk a zsír­szegény tejjel elkevert liszttel.

Legvégül beletesszük a há­mozott és cikkekre vagy kockára vágott almát, és a tetszés szerinti folyékony édesítőszert, de ilyenkor már csak egyet forralunk rajta, hogy az alma ne főjön szét. Lehűlve, szobahőmérsékleten tálaljuk. Nyáron tehetünk a levesbe egy gom­bóc light fagylaltot is.

E:81 kcal Sz:16,7 g

Forrás: