Töltött káposzta egészségesen 2015-12-24 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Karácsonykor elmaradhatatlan étel, a töltött káposzta. Készítsük el egészségesen. Íme egy finom és könnyű recept! Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg savanyú káposzta 8 savanyított káposztalevél 2 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 40 dkg darált pulykahús 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika 8 dkg barnarizs 1 tojás 1 csipet őrölt köménymag 1 mokkáskanál szárított majoránna 2 evőkanál olaj 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt 2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt só, bors Elkészítés: A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barnarizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad! A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk. Forrás: https://napidoktor.hu/