WC dömping

A lakás egykor takargatott helysége ma már szerves részét képezi otthonunknak. WC-történeti kiállítás helyett ismerkedjünk meg az árnyékszékek jelenlegi irányzataival.

A WC-k közötti különbség nem csak a formában rejlik, hanem különböző helyszükségletükben, lefolyó csatlakozási lehetőségükben (függőleges/ ferde/ vízszintes lefolyású) és abban, hogy mennyire terhelik a tartófalat.

Régebben csupán bevásárlóközpontokban találkozhattunk a fal mögé szerelt, rejtett tartályú WC-kkel, jelenleg viszont a családi házakban is nagy népszerűségnek örvend. Mivel egy WC tartály látványa nem ad, legfeljebb ront a fürdőszoba összképén, ha van rá mód, megpróbáljuk elrejteni. Ezek az álló és fali WC-khez szolgáló falba épített tartályok alkalmasak leginkább a lakásbeli fürdőszobák teljes átalakítására.

Kombi WC:

A kerámia öblítőtartályos kombi WC nagy előnye az univerzális lefolyócsatlakozás és az öblítőrendszer könnyű hozzáférhetősége. Első látásra a kombi WC drágábbnak tűnhet, de végül sokkal olcsóbb, mint a fali WC, falba épített tartállyal. Igaz az új épületeknél, ahol az öblítőtartályt a tartófalba építik, helyet takaríthatunk meg a falra szerelt WC vagy, álló WC használatával. Ám panelházaknál, ahol csak egy előtét fal segítségével lehet a fali WC-t felszerelni, az eredetileg nagyobbnak tűnő kombi WC foglal kisebb helyet.

wc

Álló WC:

Közvetlenül a falhoz illeszthető, ha a tartály a falba van építve. A padlórögzítésnek köszönhetően nem terheli a falszerkezetet. Az álló WC csésze sokféle fali tartályhoz csatlakoztatható, és ideálisan illeszthető bidéhez is. Másik előnye az öblítőtartály fallal szemben támasztott minimális statikai követelménye.

Fali WC:

Ezzel ellentétben a fali WC megfelelő tartófalat kíván, és nem csatlakoztatható függőleges lefolyóhoz. Ezt a feltételt figyelembe kell venni az építési munkák elkezdése előtt. Nagy előnye viszont, hogy a környezete könnyebben tisztántartható.

Magasított WC:

Az emelt ülőkemagasságú és a faltól nagyobb kiállással rendelkező WC szükséges a mozgáskorlátozottak és kényelmes az idősek számára.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: